Krigen i Ukraine vil ramme den danske fasanjagt i den kommende jagtsæson og konsekvenserne mærkes allerede

Putins ulovlige og blodige krig i Ukraine, der raser for fjerde måned, vil ramme fasanjagten i Europa i den kommende jagtsæson. Højere elpriser er skyld i dette, og det gælder ligeledes for den højere pris for transport, og ikke mindst koster fasanfoder det dobbelte af, hvad det kostede i 2021. I 2021 kostede en tønde korn typisk 100 kroner, men i dag ligger prisen på det dobbelte, altså 200 kroner pr. tønde. De højere priser kan tænkes at ville smitte af på afskydningsprisen på dagjagter.

Tekst og foto: Henning Kørvel

Putins ulovlige og blodige krig mod Ukraine influerer indirekte på fasanjagten i store dele af Europa.

Fordi energi er dyrere end før den russiske invasion af Ukraine er fasankyllinger til udsætning, der typisk er omkring seks uger gamle, blevet dyrere, fordi elektricitet til rugemaskiner koster mere end før krigen.

Mange af de fasankyllinger, der udsættes i Europa, herunder Danmark, er udover danske typisk polske og franske.

Transporten af dem til for eksempel Danmark, Sydsverige og England, er også blevet dyrere, og som det ikke er nok, så er foderet til fasaner steget til det dobbelte, fordi en tønde korn i 2022 koster 200 kroner mod 100 kroner i 2021.

Over en bank bliver fasaner til udsætning og afskydning i Europa derfor dyrere.

En leverandør på det sydlige Sjælland, hvis seksugers fasaner i 2021 kostede 46 kroner plus moms (59,50 kroner) pr. stk. koster i år således 54 kroner plus moms (67,50 kroner) stykket.

– Ved påsketid kunne jeg se, hvor det bar hen ad på grund af fugleinfluenza H5N8 i Frankrig, og det lykkedes for mig at købe cirka 25.000 fasanæg hos en leverandør i Polen, og jeg har selv udruget dem på min egen rugemaskine. Fordi fasankyllingerne nu er seks uger gamle, leverer jeg dem nu (18. juni), siger fasandistributøren, men fasankyllinger til udsætning leveres ellers gerne omkring 1. august.

Et jagtkonsortium i Sydsjælland, der havde bestilt franske fasaner, som ikke har kunnet leveres på grund af fugleinfluenza i Frankrig, fik i stedet for fasankyllinger fra den pågældende leverandør, men han har ikke kunnet levere de 500 stk., som konsortiet havde bestilt, men kun 350 stk., der blev leveret og udsat i tre hold på reviret 18. juni.

Distributøren oplyser til Netnatur.dk, at der til udsætning i Danmark på grund af fugleinfluenza i Frankrig og Putins ulovlige krig i Ukraine mangler 800.000-900.000 til udsætning i Danmark, men at situationen er meget værre i England, hvor jagtrevirer mangler millioner af fasankyllinger til udsætning, og på grund af mangel på fasaner er flere revirer i år helt lukket ned for fasanjagt i England. Normalt skydes der årligt cirka 25 millioner fasaner i England.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvad konsekvenserne af Putins krig i Ukraine kommer til at betyde for danske fasankyllinger og fasanjagt i Danmark, men fordi billedet er det samme som i landene omkring os med højere energipriser og højere priser for transport og foder, så vil det ikke kommer som en mega overraskelse, hvis prisen pr. afskudt fasan følger den opadgående kurve.

Læs mere om FASAN

Kasserne med fasaner fra leverandøren er ankommer til det sydsjællandske revir.

Kommet til hertil som æg ved påsketid er de udrugede fasankyllinger nu godt seks uger gamle og klar til udsætning på reviret i Sydsjælland.

De fine fasankyllinger er udsat i volieren og tager den straks i øjesyn.

Fasankyllingerne udsættes sammen med hvide italienerhaner, der lærer dem en adfærd, som den skrukhøns lærer fasankyllinger.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »