Tjernobylulykken, som i 1986 sendte radioaktive skyer ind over Skandinavien, spøger stadig i Sverige, hvor der konstateres vildsvin med for højt indhold af radioaktivitet

Af Redaktion

31 år efter ulykken i Tjernobyl i Ukraine konstateres der stadig vildt i Sverige med for højt indhold af radioaktivitet.

I efteråret 2017 blev der målt et vildsvin med mere end ti gange mere stråling end de svenske Fødevaremyndigheder tillader for vildt, der skal sælges til forbrugerne. Vildsvinet blev nedlagt i det nordlige Uppland, oplyser SVT.se

Årsagen til, at der atter konstateres vildt med forhøjet indhold af radioaktivitet, skal søges i den stråling, der stadig gemmer sig på markerne efter Tjernobylulykken i 1986. Og i takt med, at vildsvinene i Sverige  bevæger sig længere og længere mod nord, kommer de også frem til de områder, som er hårdest ramt af nedfald fra ulykken.

Det får myndighederne til at frygte, at man fremover vil opleve endnu mere forurenet vildtkød, når vildsvinene roder op i  den forurenede jord.

– Det kan forventes, at strålingsniveauet i kødet vil stige endnu mere, når vildsvinene når frem til de hårdest ramte områder, oplyser Pål Andersson, Strålsäkerhetsmyndigheten.

En test på et nedlagt vildsvin, udtaget i august 2017 i Trullsbo syd for Gävle, viste sig at have et strålingsniveau på 13.000 Becquerel pr. Kg (Bq / kg). Fødevareadministrationen har fastsat en grænse på 1500 Bq / kg for en fødevare, der skal sælges videre. Den højeste konstaterede værdi fandt man i frosset vildsvinekød, hvor indholdet blev estimeret til 16.000 Bq / kg. Dyret blev nedlagt i Tärnsjö i det nordlige Uppland.

SVT oplyser, at der er udtaget cirka 30 prøver i de berørte områder, hvoraf kun 5-6 var under grænseværdierne.

For vildsvinene udgør strålingen ingen risiko, da de lever et relativt kort liv. Men for mennesker, der skal sælge og spise kødet, kan det forhøjede indhold af cæsium i vildtkødet være et problem.

“Der er ingen akut fare, men der er altid en lille risiko. Derfor er det aldrig sagt, at det er harmløst, forklarer Pål Andersson.”

Hvordan de forhøjede værdier vil påvirke jægernes motivation til at jage vildsvin og dermed holde bestanden i balance med skov- og landbrug er usikkert.


FØLG NETNATUR.DK PÅ FACEBOOK

Gå ind på Netnatur’s facebook side, tryk på knappen “Følger” og marker punktet “Se først”.
Så sikrer du dig, at du får alle nyheder.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...