Susie Baltzersen, dansk konservator med international høj anerkendelse, starter konservatorvirksomheden Re-Fauna på Sjælland

Af Redaktionen

Tre gange har hun deltaget ved europamesterskaberne for udstopning af fugle og pattedyr. Alle gange har hun opnået topplaceringer og i 2018 var hun kun en enkelt placering fra at blive europamester i kategorien store udstoppede pattedyr.  

Nu starter Susie Baltzersen egen konservatorvirksomhed på Reersøvej i Gørlev, som man finder på Vestsjælland nord for Slagelse.  

– Man kan god sige, at jeg med opstart af Re-Fauna har realiseret en gammel drøm, da jeg nu har mulighed for at arbejde mere kreativt. Ja faktisk kan jeg tillade mig at være lige så kreativ som kunden og jeg ønsker det, siger hun til Netnatur.dk 

” En vellykket montering skal gengive dyrets anatomi og udtrykke dets  personlighed og der er snart ikke den zoologiske have, som jeg ikke har besøgt for at studere de store rovdyrs adfærd og måde at bevæge sig på. Det er disse indtryk, som jeg støtter mig til i mit arbejde.” 
Susie Baltzersen, autoriseret konservator og stifter af Re-Fauna 

I dialog med kunden

For Susie Baltzersen er det vigtigt, at konservatorarbejdet udføres i dialog med kunden. 

– Jeg ser det som min vigtigste opgave at finde den bedste og helt rigtige løsning til mine kunder. Jeg skal lede og understøtte kunderne hele veje fra idé til beslutning.

– Måske skal jeg også lede dem frem mod løsninger, som de ikke lige selv var opmærksomme på, da vi begyndte at snakke om de mange muligheder, som er for at skabe en montering ud af det dyr eller den fugl, som de indleverer, lyder det fra Susie Baltzersen.

Ikke samlebåndsarbejde 

Kreative løsninger kan dog ikke leveres på samlebånd. De tager tid. Derfor lover Susie Baltzersen heller ikke sin kunder en urealistisk afleveringsdato, som kan risikere at virke stressende for kreativiteten og glæden ved hendes arbejde.

Til gengæld vil hun holde kunderne orienteret via SMS-beskeder fra start til slut. Dermed ved de altid, hvor langt hun er i processen, forklarer den nyetablerede konservator, der mener, at denne procedure vil sikre større kundetilfredshed. 

Re-Fauna

De to første gange Susie Baltzersen deltog ved Europamesterskabet for konservatorer (European Taxidermy Championships) var som novice, hvor hun deltog med en skovskade og senere med en udstoppet ræv. Alligvel opnåede hun begge gange to blå rosetter, som i brancen anses som den yderste anerkendelse af det udførte arbejde. Tredje gang hun deltog var i kategorien professionel i 2018 og også her opnående hun 94 point ud af 100 mulige. Som professionel og med en tildelt blå rosette var hun dermed kvalificeret til finalen, hvor hun efterfølgende blev nummer to med en helmonteret, ung sortbjørn i kategorien store pattedyr. 

En udstopning skal ligne

For Susie Baltzersen er der – uanset om der er en stor eller mindre montering, vigtigt, at dyret ligner det, som det er.

– En udstoppet ræv ligner f.eks. ikke altid en levende ræv, har de fleste nok bemærket, og det er et forhold, som vi i konservatorbrancen er meget bevidste om

lyder det fra Susie Baltzersen.

Det mener hun kan bunde i flere ting.

For det første, at de fleste jægere og andre naturinteressede har en meget præcis mening om hvordan en ræv skal se ud. En ræv kender de jo, modsat mange mere eksotiske dyr, som de kun har set på billeder eller på lang afstand under en jagttur etc.

Men de danske dyr kender vi alle. Derfor kan det være vanskeligt at ramme nøjagtig det udtryk som en jæger eller en anden kunde forbinder med udtrykket hos en levende ræv.

I følge den nystartede konservator er dette ikke den eneste forklaring.  

Hun har en teori om, at den manglende lighed også kan bunde i, at ræven, der ikke ligner, er monteret på en anatomisk ikke korrekt skumform.

– Vinkel og længde på krop og hoved er ofte forkert på de standard-fabrikerede mannequiner, som udbydes. 

– Derfor er det ofte nødvendigt for os konservatorer at skille formen af for derefter at samle den på ny før man påpegeynder selve monteringen. Kun dermed opnår man et tilfredsstillende resultat og en montering der ligner det dyr, som man arbejder med.  

– Når det er sagt, er der ingen tivl om, at rovdyr bare er vanskelige. 

Når en udstoppet ræv, bjørn, løve eller leopard etc. kigger på dig, skal du ikke være i tivl om, at den ser dig og alligevel skal det virke som om, at den nærmest ser lige igennem dig.

–  Intet overgår for mig glæden ved en vellykket montering, der både ligner og har det helt rigtige udtryk, lyder det fra Susie Baltzersen.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »