Grundejere kan søge om tilladelse til at nedbringe antallet af krager på ejendommen

Af Redaktionen

Kragernes appetit på andre fugles æg og kyllinger går blandt andet ud over de jordrugende fugle. Desuden tager kragerne mange harekillinger. Da der ofte er tale om dyr, jægerne går på jagt efter, er kragerne ofte upopulære blandt jægerne.

Men reguleringen af krager gavner også en lang række andre dyr i naturen.

Mange steder i landet er bestanden af krager så stærk, at det går hårdt ud over de andre dyr i området. Småfugle får plyndret reder med æg og yngel, stæreunger hales ud af redekasser, og kragerne generer ofte også andefuglene. Derfor bidrager det faktisk til en mere varieret natur, når vi nedbringer antallet af krager, fortæller vildtkonsulent Hans Henrik Erhardi fra Naturstyrelsen.

Han understreger samtidig, at indsatsen mod krager ikke bør stå alene. Der er også brug for flere vilde hjørner med natur, fordi netop mangel på levesteder er den vigtigste årsag til tilbagegangen for mange vilde dyrearter.

Flere måder at bekæmpe krager

En såkaldt krageugle lavet af hareskind eller plastik har vist sig at være særdeles effektiv til at lokke krager på skudhold. Kragerne opfatter uglen som en trussel, som de for enhver pris vil jage bort. Når de ophidsede fugle angriber uglen, har jægeren sin chance.

Jægerne kan også bruge en lokkefløjte eller kunstig krager til at lokke kragerne til. Allerbedst virker det, hvis lokkefuglene anbringes, hvor landmanden har spredt møg eller andre steder, hvor kragerne normalt finder føde.

I slutningen af reguleringsperioden kan man med fordel vælge at fange krager i fælder med hønseæg som lokkemad.

Fælderne skal tilses morgen og aften og have godkendte mål.

Jægere, der vil bruge kunstige lokkefugle og kunstigt skjul, skal nævne det i ansøgningen.

Man kan søge om tilladelse til at regulere husskader i samme periode som krager.

Hvem kan ansøge

Grundejere kan søge om tilladelse til at regulere skadevoldende vildt på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor der også findes forskellig rådgivning.

Man skal være over 18 år og have gyldigt jagttegn for at udføre reguleringen.

Ansøg om regulering her.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »