Røget fisk og groft rugbrød smager skønt, og det kan man sagtens lave hjemme på terrassen ved hjælp af en kuglegrill og en gang savsmuld

Af Redaktionen

En røget sild, en laksefilet eller anden fisk kan nemt røges hjemme på terrassen, hvis man har en god kuglegrill. Det skal være en grill, hvor det er muligt at åbne for luftindtaget i bunden og regulere udluftningen i låget.

Saltning og tørring

Først skal fisken saltes. Drys salt i bunden af et fad og læg de rensede sild eller fiskefileten ovenpå. Drys derpå salt over (og inde i bugen på hele fisk).

Lad dem nu ligge køligt i ca. tre timer – en time for hver ½ cm tykkelse. Skyl derefter fisken og tør godt af i et klæde (også inde i bugen).

Hvis man ikke vil have fisken for salt, kan man lade den vande ud ½ time inden tørringen.

Hæng den op eller lad den ligge og tørre på en rist et køligt sted (ikke i køleskab, der er for fugtigt) nogle timer, men helst til dagen efter, så den bliver godt tør, så optager den bedre røgsmagen, og bliver smukkere gylden.

Røgningen

Du skal have fat i noget røgesmuld – gerne helt fint. Røgesmuld kan man få i de fleste byggemarkeder.

Den ene af grillens kulbakker skal fores med stanniol og sættes i den ene side af grillen, fisken placeres på risten i den modsatte side. Læg otte til ti glødende kul i grillbakken og drys noget røgesmuld over og luk låget.

“Sild, lidt purløg og nogle æggeblommer, så kan du hurtigt lave din egen ‘Sol over Gudhjem’ …”

Lad føleren fra et digitalt termometer ligge på risten ved siden af fisken, så du kan følge med i temperaturudviklingen.

Temperaturen skal gerne ligge omkring de 60 til 65 grader, men runder den 70, så sker der ikke noget ved det – men lad den ikke ligge så højt hele tiden.

Man kan også bruge noget småt pindebrænde af løvtræ i grillen i stedet for kul, men når kullene først gløder, er de noget lettere at styre rent temperaturmæssigt.

Kunsten er at styre luftindtag i bund og top, så der holdes liv i kullene samtidig med, at temperaturen ikke bliver for høj.

Fisken skal røge mellem en og to timer afhængigt af, hvor store de er og hvor meget røgsmag, man ønsker, de skal have.

God appetit.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 174)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »