Det var måske ikke rotten, der var årsag til, at cirka hver tredje europæer mistede livet til pesten “den sorte død” 

Af Redaktionen 16. august 2016

Det har været en fremherskende teori, at pestbakterien, Yersinia pestis, der førte til pesten “den sorte død” blev spredt via den sorte rottes lopper.

Men den teori holder ikke vand, kan man læse i Illustreret Videnskab, der har set nærmere på en undersøgelse gennemført af forskere fra Senter for økologisk og evolu­sjonær syntese i Oslo.

Forskerne har undret sig over, hvordan pesten spredte sig over den cirka 400 år lange periode, hvor den sorte død hærgede Europa.

Smitten blev af Silkevejen bragt fra Kina, hvor smitten blev konstateret første gang omkring år 1300.

Herfra  bredte den sig meget hurtigt og omkring år 1450 var folketallet i Europa reduceret til mellem en tredjedel og halvdelen af befolkningsniveauet fra før 1347.

Hvis det var rotten, der var årsag til spredningen, ville smitten sandsynligvis have bredt sig langsommere end den gjorde. Det var forskernes teori forud for deres undersøgelse.

Ud fra denne tese simulerede forskerne flere spredningskilder og i dag frikender de rotten som årsag til den sorte døds cirka 400 år lange hærgen.

Den brune rotte som ses på dette billede og selve opslagsbilledet stammer oprindeligt fra Indien og med tiden har den udkonkurreret den oprindelige sorte rotte. Bl.a. fordi den brune rotte er mere altædende end den sorte rotte, der også ses omtal som husrotten

I stedet peger de på mennesker og menneskelopper som årsag til, at den sorte død reducerede Europas befolkning med millioner fra 1300 tallet frem til begyndelsen af 1720.

Alene i perioden 1347-1352 døde der 25-70 millioner i Europa. På den baggrund har Historie.dk lavet en beregning, der viser, at smitten var så dødelig at det i dag vil betyde døden for mellem 230-35o millioner mennsker baseret på det nuværende befolkningstal i Europa.

De norske forskeres teori om at det ikke var rotten, der spredte den sorte død underbygger lignende som også frikender den sorte rotte.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »