Det er blevet populært at efterligne råens kald på råbukken. Men hvordan lyder det, når det er bukken, som kalder op? Vi bringer her en kort video, der illustrerer en moden råbuks fine pibelyd

Af Redaktionen. Foto og video: Michael Sand, Netnatur.dk

Brug af forskellige former for råvildtkald er blevet almindeligt af bruge i dagene op til brunsten, det typisk udspiller sig fra sidst i juli og frem til medio august.

Den danske bukkejagt slutter før brunsten rigtig starter, men i vores nabolande, hvor jagt på råbukke i brunst er lovligt, er lokkejagten populær.

For mange danske bukkejægere er den svenske bukkejagtpræmiere d. 16. august f.eks. en af årets helt store højdepunkter.

Og når det den første morgen i den nye sæson lysner over de svenske skove, marker og enge vil lyden af jægere, der med forskellige lokkekald forsøge at lokke en buk på skudhold, kunne høres vidt omkring.

Råvildt i brunst. Hvordan lyder det, når en råbuk kalder på en rå?

De fleste forsøger at efterligne en parringsvillig rå. Andre et lam i knibe, der kan kalde en rå ind og dermed måske også bukken, der følger råen som en skygge i dagene op til den tid, hvor hun er klar til beslåning.

Begge former for kald kræver øvelse og færdigheder, hvis det skal virke.

Også bukken kan lave lyde

Det er dog ikke kun råen, der kalder på bukken. Eller lammet, der kalder på råen. Også råbukken kan frembringe et fint kald, der er så svagt, at det nemt glider ind i naturens mange andre stemmer, hvis ikke man har et særligt øre for at opfange signalet.

KLIK og se flere artikler og film om RÅVILDT

Det illustrerer vores lille videoklip, der til trods for vindstøj og kurrende duer viser, at bukken også anvender de fine pibelyde, når den ønsker at opnå kontakt. .

Hvad bukken kalder på, kan der naturligvis ikke med sikkerhed vides noget om. Men optagelsen er fra d. 27. juli – altså i brunstperioden. Og vores fotograf oplyser, at bukken få minutter tidligere var set med en rå, der forsvandt i den høje fodermark bag bukken i klippet herunder. Dermed er det overvejende sandsynligt, at det er råen, som bukken forsøger at få kontakt med igen.

Se, lyt og døm selv!


 
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 148)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »