Når svampeturen er slut, er det tid til at forvandle skovens skatte til lækker mad. Først skal de renses og bagefter kan de enten spises, tørres eller ende i fryseren. Læs her, hvordan du klargør dine svampe

Af Nicl Leyssac, DN

Biolog i Danmarks Naturfredningsforening, Nick Leyssac, giver her tips og tricks til, hvordan du bedst får svampehøsten sikkert i hus.

Sådan renser du svampe

Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac.

Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem, forklarer han.

Og selvom det virker oplagt at skylle sand og jord væk under vandhanen, så er det en dum idé.

Svampe suger vand, så undgå at få dem i kontakt med vand, med mindre de er meget beskidte, siger Nick.

Hele svampe opbevares i kurv, eller lægges ud i et viskestykke, så kan de holde sig et par dage i køleskabet. Rørhatte skal dog ikke stå for lang tid, ellers bliver de slatne og gummiagtige.

Sådan klargør du svampe til fryseren

Når svampene er rene, er de klar til at blive blancheret eller tørret.

Hvis man vil have svampe til fryseren, så skal de blancheres. Det gøres ved at smide svampene på en pande og derefter lægge låg på. Så bliver svampene dampet i deres egen væske, siger Nick.

Når væsken er væk, smides svampene på en tallerken til afkøling og så i poser. Svampe svinder ind til en fjerdedel, når de afkoges for vand. Ved at trykke posen flad fylder svampene meget lidt i fryseren, og de er lige til at brække fra hinanden.

Sådan tørrer du svampe

Vil man tørre sine svampe, skal man være opmærksom på, at ikke alle svampe egner sig til dette. Især rørhatte, tragt kantarel og stor trompet svamp egner sig til tørring.

Tørringen af svampe kan foregår i en åben ovn ved cirka 50 grader på varmluft. Ellers kan de tørres på en rist eller på køkkenrulle i vindueskarmen. Gerne hvor det lufter lidt.

Er man til en mere hurtig og avanceret tørring, er det muligt at anskaffe sig en dehydrator, som er lavet til at tørre frugt og svampe. De kan findes ned til 600-700 kroner.

Nick Leyssac påpeger, at man kun skal spise svampe, som man er sikker på er spiselige.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »