Henning Kørvel beretter om storvildtjægeren Elgin Gates, som bl.a. vil blive husket for – på fri vildtbane – at nedlægge 45 trofæbærende vildtarter på blot 30 dage

Af Henning Kørvel. Fotos: Fra The Weatherby

Elgin Gates (1922-1988), der modtog The Weatherby Big Game Trophy i 1960, nedlagde 196 trofæbærende vildtarter. I 1950-erne tog han sine to sønner på 13 og 14 år med til Bechuanaland i Rhodesia (nu Botswana), og med hovedvægt på sønnerne nedlagde trioen på 30 dages safari 45 trofæbærende dyr, hvoraf de fleste var til ”bogen”.

”Undrer det dig, at jeg betegner et revir i Bechuanaland i Rhodesia (nu Botswana) for Utopia”, spørger Elgin Gates (1922-1988) i ”The Weatherby”, efter at han og hans sønner, Randy, 13 år og Elgin,14 år, sidst i 1950-erne nedlagde 45 trofæbærende vildtarter her i løbet af 30 dage, og de ikke kørte over 50 miles bort fra campen for at finde dem?

Seks år forinden havde Elgin Gates, der i 1960 modtog The Weatherby Big Game Trophy, jaget i Kalahariørkenen og havde spurgt den professionelle jæger, Jack Blacklaws, om han kunne arrangere en safari i Bechuanaland.

Svaret blev, at det kunne han, og han fik endda stedet anvist af Bechuanalands regering, og ”jeg og mine sønner var de første, der jagede her”, fastslår Elgin Gates.

”Da vi om morgenen sad ved ilden i campen, lød der brølen. En af mine sønner spurgte: Hvad er det? Det er en løve, og en stor en, svarede jeg”.

”Det var kun 12 timer siden, at Randy, Elgin og jeg var landet i Livingstone, Rhodesia, med et fly fra Los Angeles via New York, Rom og Nairobi. I Livingstone blev vi hentet af Jack Blacklaws, der fløj os ud til campen i Bechuanaland i sin Cessna 180”.

General James Doolittle (yderst til højre) overrakte i 1960 The Weatherby Big Game Trophy til Elgin Gates overværet af Roy Weatherby (yderst til venstre) og Herb Klein. (The Weatherby, Safari Press, 2004).

 

Nedlagt elefanttyr med .300 Magnum

”Simba m Kubwa ngeuma” (det er en stor løve, der brøler), sagde trackeren, Nzoka og udpegede retningen, hvorfra lyden kom. Da Jack kom hen til os ved bålet, brølede løven igen, og en anden løve svarede fra en anden retning, og nu lød også brølen fra en tredje løve”, fortæller Elgin Gates.

”Jeg ved, at du ikke ville have troet på det, før du selv havde set det. Tidligere i år, hvor jeg opholdt mig i campen, så jeg den største mankeløve, som jeg hidtil havde set i mine 15 år som PH. Og for få dage siden gik en stor hanløve ude på midten af landingsbanen og snusede til Cessnaen”, fortalte Jack Blacklaws, før han, Elgin Gates og hans to drenge kørte ud i terrænet i landroveren.

Sønnen, Elgin nedlagde snart en tsessebe, som blev nummer otte i Rowland Ward’s Record Book, og da capen og hovedet var skåret af, blev kroppen hængt op i et træ som bait for løver. Da de fortsatte, spottede de en lille flok elefanter, der tog flugten fra et vandhul.

”Jack Blacklaws sagde, at en af dem var en afskudsbar tyr med cirka 65 pound elfenben i hver stødtand. Jeg skød den med min .300 Magnum i hjernen, mens Jack stod klar med sin .470 dobbeltriffel i tilfælde af, at der skulle blive behov for et opfølgende skud, hvilket dog ikke blev tilfældet.

Elgin Gates poserer her med sammen med sønnerne, Randy og Elgin med stor mankeløve nedlagt i Bechuanaland. (The Weatherby, Safari Press, 2004).

”I de 30 dage, vi opholdt os i campen, fandt vi kadaverne af fem døde elefanter, og stødtænderne sad stadig i fire af kranierne, hvilket var usædvanligt, for normalt findes de af indfødte, der tager stødtænderne for enten at sælge dem, eller de laver brugsredskaber og smykker af dem”.

Elgin Gates erfarede, at vildtet her havde andre vaner end de samme vildtarter andre stedet på ”det sorte kontinent”.

I Tanganyika står sable antilope mest i tæt miomboskov. Her står de på den åbne savanne, og hvor zebra, wildebeest og impala normalt er savannevildt, står de her i den tætteste del af skoven. Vi så også bøfler og elefanter på den åbne savanne, fastslår Elgin Gates, og fortsætter:

”En anden overraskelse er den lave pris for at jage her, idet en generel licens kostede 490 USD, som tillader nedlæggelse af i hvert fald et styk af hver vildtart, inclusive elefant, bøffel, løve, leopard, kudu og sable antilope”.

Bøffel angreb landroveren

Mens de kørte i landroveren, spottede de en stor bøffeltyr, der angreb landroveren og løftede den to-tre fod op, og den kom til at sidde fast ved kofangeren. Elgin rejste sig op skød den med sin .300 Magnum, mens hans søn, Elgin samtidig gav den en kugle med sin .270.

”Der var ikke sket noget alvorligt med landroveren. Kofangeren var bøjet lidt opad, og vi kunne fortsætte, da skærmen var rettet ud”, fastslår Elgin Gates.

”Få dage senere skød Elgin (sønnen) en stor hanløve ved baitet. Det var en pragtfuld løve på 10 fod, og kort efter skød Randy en roantyr med horn på 33½ inch, der slog den østafrikanske rekord i Rowland Ward med to inch. Elgin skød en eland tyr med 40 inch. horn, der blev nummer to i ”bogen”. Dens krop var som kroppen fra Giant Eland fra Fransk Equatorial Africa”.

” I stedet for at køre rundt i bushen på må og få, tog vi i stedet for et view fra Cessnaen, og på den måde fandt vi ud af, at en ø i Chobe River var lokalitet for red lechwe, og vi skød to fine tyre”.

Randy skød en sable antilope med 47¼ inch horn, og Elgin skød en med 49½ inch horn, og Blacklaws og jeg konkluderede, at det næste sikkert ville blive en tyr med horn over 50 inch.

Drengene skød også gemsbok med 44 inch horn, og Elgin skød en elefant med 70 pound elfenben i hver stødtand, og de skød tre bøfler med 45 inch. horn. I alt skød vi på 30 dage 45 trofæbærende dyr, hvoraf størsteparten var til Rowland Wards Record Book.

Fik det første jagttrofæ i 1934

Elgin Gates var tidligt begyndt at gå på jagt og skød sit første trofæbærende stykke vildt i 1934, og under Anden Verdenskrig erhvervede han trofæer af Ovis ammon, markhor, ibex, urial, gaur, bøffel og tiger.

I 1945 skød han i Etiopien mountain nyala, Afrikas sjældneste trofæ og blev tændt på Afrika.

Totalt set nedlagde han 196 trofæbærende vildtarter, og det var kendetegnende for ham, at han satsede på kvalitet, idet han således gennemførte flere jagtrejser uden at afgive skud.

Han var den første jæger, der nedlagde samtlige spiralhornede antiloper i Afrika, og han og Herb Klein var de første udenlandske jægere, der efter Anden Verdenskrig nedlagde marco polo i Pamir Mountains.

Han skød alle hovedarterne af vilde får i verden, og han nedlagde samtlige 24 nordamerikanske trofæbærende vildtarter, som alle står opført i Boone & Crockett Record Book.

Han var medlem af Shikar-Safari Club, CIC, Camp Fire Club of America og The professionel Hunters Association of East Africa, og han stiftede The International Handgun metallic Silhouette Association.

På det professionelle plan havde han vundet 463 speedbåds-konkurrencer, og han havde 26 internationale rekorder. Han var således verdensmester længe før, han blev en af de mest berømte jægere i det 20. århundrede.

Mod slutningen af Anden Verdenskrig handlede Elgin Gates med sportsgrej i Californien, og en overgang solgte han Mercury påhængsmotorer, før han pensionerede sig selv for at hellige sig det, der stod hans hjerte nærmest: Trofæjagt.

Elgin Gates med nedlagt common nyala. (The Weatherby, Safari Press, 2004).

 

The Weatherby Hunting and Conservation Award

Roy Weatherby (1910-1988) stiftede The Weatherby Hunting and Conservation Award, og venner som havde ekspertise i jagt, gav ham råd om kriteriet for at få udmærkelsen, der første gang blev uddelt i 1956 til Herb Klein.

Tre kriteriet skal opfyldes til The Weatherby Big Game Trophy.

  • Antallet og kvaliteten af nedlagt vildt vægtes med 55 procent.
  • Antallet og typen af beskyttelses/frednings-foranstaltninger for livstid tæller med 25 procent.
  • Modtagerens personlige karakter, jagtetik og integritet repræsenterer de sidste 20 procent.

Til opretholdelse af, at The Weatherby Big Game Trophy er prestigefuld, er prisen altid blevet uddelt af verdensberømte personligheder, for eksempel: Præsident George W. Bush, prins Abdorreza Pahlavi af Iran og general Norman Schwartzkopf.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »