Årsagen til at 200.000 saigaantiloper døde i 2015, er afklaret. Saigaantilopen  er den eneste antilope, som lever naturligt i Europe

Af Redaktionen

Den centralasiatiske saigaantilope, som engang var udbredt over store dele af Asien, befinder sig i en trist udvikling, hvor urbanisering og ulovlig jagt presser bestandene.

Og selv om saigaantilopen stadig skal tælles i hundrede tusinde, repræsenterer de sidste bestande kun en skygge af fordums tid, hvor de mange vandrende dyr satte skyer af støv langt op i atmosfæren.

Læs også: Kasakstan: Helt uhørt massedødsfald

Men for saigaantiloperne gik udviklingen i 2015 pludselig fra skidt til meget værre.

I september 2015 kunne vi her på sitet berette om massedødsfald blandt de sidste antiloper med det karakteristiske snabellignende snudeparti – sandsynligvis designet til at opvarme kuld luft og ikke mindst rense indtaget luft når dyrene vandrer i store flokke og hvirvler støv op.

Årsagen til det mystiske dødsfald er nu undersøgt, og forskerne mener, at årsagen netop skal finde i dyrenes næseparti. Eller retter i de bakterier, som trives i de store næser, som hannerne blæser op, når de skal gøre indtryk på hunner og andre hanner.

Saigaantilopen fødes efter meget at dømme med bakterierne i næsen, men under ekstrem vejrforhold kan bakterierne åbenbart udvikle sig så kraftigt, at det kan føre til livstruende blodforgiftning. Det oplyser  National Geograpic d. 29. januar 2018

Forskerne mener, at det er perioder med særlige høje temperaturer eller særlig høj grad af luftfugtighed, der har udløst den kraftig vækst i bakterierne.

Selv om mere end 200.000 antiloper døde i Kasakstan, som følge af ovennævnte, anslår forskerne, at der stadig er omkring 100.000 dyr tilbage i landet, som menes at rumme over ni ud af ti af verdens saigaantiloper.

Saigaantilopen er ifølge Wikipidia den eneste antilopeart, der har Europa som naturligt udbredelsområde, men oplyser, at arten i dag kun forekommer i det sydøstlige Rusland, vestlige Kasakhstan, sydlige Sibirien og nordvestlige Kina.

%d bloggers like this: