Nedtællingen er begyndt og Netnatur.dk lader op til den kommende højsæson med billeder og tekst fra Gyldendals fotobog ”Sommerbukken – råen og lammet” ,,,

Af Redaktionen

Bukken kaster sin opsats i efteråret, og i løbet af vinteren og foråret dannes den nye opsats under den bløde, fløjlsagtige bast. Efterhånden som dagene bliver længere og længere, holder opsatsen op med at gro. Men hvornår bukken fejer den forbenede opsats fri for bast svinger meget fra individ til individ.

Typisk er det, at bukke over to år fejer opsatsen i perioden marts-maj. Dog vil de sommeren igennem fortsætte med at feje mod træer og buske som en del af den territoriale adfærd.

Den stærke buk på det store billede havde endnu ikke fejet sin opsats ren for det gamle bast, selv om afgrøden stod højt, og der var taget hul på juni måned. Det hævdes til tider, at bukke, som fejer relativt sent, udvikler større opsatser.

Det skyldes, at de har en længere vækstperiode. Men den samlede vækstperiode afhænger tillige af, hvornår opsatsen kastes. Og det tidspunkt kan svinge en del fra buk til buk. Nogle bukke taber deres opsats i november, mens andre først optræder som kastebukke efter nytår.

%d bloggers like this: