Den vietnamesiske Saola eller Vu Quang-okse, er blevet fotograferet for første gang i dette århundrede

Af WWF 14. november 2013

Saolaen er et af de mest sjældne og også truede pattedyr på jorden.

For omkring en måned siden, blev den så endelig fanget af et vildtkamera, opsat af de vietnamesiske myndigheder i samarbejde med WWF.
– Genopdagelsen af saolaen er et historisk vendepunkt og et bevis på, at indsatsen for at bevare saolaernes levesteder bærer frugt. Det giver fornyet håb for artens overlevelse. Det er de vigtigste billeder af vilde dyr der er taget i Asien, ja måske endda i verden, i det sidste årti,
siger Jacob Fjalland, programleder for Mekong-regionen i WWF Verdensnaturfonden.

Er i familie med kvæg

Saolaen er i familie med kvæg, men i udseendet ligner den mere en antilope. Et særligt kendetegn er de markante hvide aftegninger i hovedet og de to parallelle horn, der kan blive op til 50 cm lange.
Saolaen kan veje op til 100 kilo og er omkring 85 centimeter i skuldermål.
Arten blev første gang opdaget i 1992 og i dag, mere end 20 år senere, er det stadig begrænset, hvad man ved om saolaens levevis.
Saola

Foto: WWF / David Hulse

Fordi saolaen er så svær at lokalisere, har det været vanskeligt for forskerne at give et præcist bud på størrelsen af bestanden.
Vurderingen lyder på et par hundrede individer, men der kan også være helt ned til 20-30 individer, der overlever i de skovklædte bjerge på grænsen mellem Laos og Vietnam.
– WWF arbejder for, at saolaernes levesteder beskyttes, og at illegal jagt i skovområderne bekæmpes. At blive bekræftet i at saolaerne faktisk stadig findes i disse områder viser, at en bred indsats med miljøundervisning, samarbejde med lokale landsbyer, styrkelse af lokale planlægningsprocesser, uddannelse af dygtige og dedikerede skovvagter og tiltag mod handel med truede dyr, giver resultater, forklarer Jacob Fjalland.
For at begrænse krybskytteriet og samtidigt sikre, at de lokale, der lever i og omkring saola-reservatet, kan tjene penge, arbejder WWF for at skabe nye og alternative erhverv. Det er et afgørende supplement til lovgivningen at inddrage lokalbefolkningerne i naturbevarelsen og hjælpe dem med at finde nye indtægtsmuligheder.
I det område, hvor saolaen er blevet fotograferet, har WWF sammen med ansatte i den vietnamesiske regering indført en innovativ lovgivningsmodel, hvor skovvagter rekrutteres fra lokalsamfundene til at fjerne fælder og nedkæmpe den illegale jagt, som er den største trussel for saolaens overlevelse.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 144)
 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »