Efter flere ås fravær er fænomenet tilbage: De første skabræve set i flere år nedlagt under trykjagt 

Tekst og foto: Henning Kørvel

På en trykjagt på Gunderslevholm Gods på Sydsjælland 12. december 2020 blev der foruden to stykker dåvildt og ni stykker råvildt nedlagt to ræve, en han og en tæve. Hanræven, der blev dagens første stykke vildt, viste sig i lighed med tæven at være angrebet af skab.

Et par minutter, efter at det klokken 8.31 var blevet ”skydelyst”, lød der et riffelskud. Og kort efter lød meldingen på jagtwalkien, at der var blevet skudt en ræv.

Dato: 12. december. Sted: Gunderslevholm Gods, Sydsjælland. Anledning: Trykjagt.

Senere blev der skudt endnu en ræv, en tæve, og den der blev nedlagt først, var en han. Da begge ræve blev bragt ind til paradepladsen for at blive præsenteret sammen med dagens primære udbytte, ni stykker råvildt og to stykker dåvildt, viste det sig, at begge ræve var angrebet af skab på halen, og den ene ræv desuden var angrebet på bugen.

– Det er de første skabræve, vi har set her i flere år, bemærkede konsortielederen.

 


Angrebet på hanrævens halen var på det indledende stadium, men ville – hvis ikke den var blevet skudt – have bredt sig.

 

Ræveskab blev i 2016 konstateret på Sjælland, men angrebet var (er) – så vidt vides – ikke udbredt over hele landsdelen. Vildtkonsulent Lars Richter Nielsen, Naturstyrelsen Storstrøm mener nemlig snarere, at der nu og da opstår udbrud forskellige steder på Sjælland.

Sygdommen er under alle omstændigheder modbydelig, og i det konkrete tilfælde blev de to nedlagte ræve destrueret straks efter vildtparaden.


Halen på tæveræven var hårdest angrebet, og længe ville det ikke have varet, før det ville have bredt sig til hele kroppen.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »