Prisvenlig og let betjent overvågning af alle slags dyrefælder er ideen bag danske SmartTrap, som sender besked så snart fælden smækker 

Af Redaktionen

Regulerer man ræv og mårhund ved hjælp af fælder, skal fælderne efterses morgen og aften. Det siger loven. 

Denne regel er naturligvis indført at dyreetiske hensyn, og reglen betyder, at fældefangst ikke er for alle og enhver.

Bor man langt fra sit jagtterræn, kan det være tidskrævende at besøge terrænet to gange dagligt.  

Det var også tilfældet for Mikkel Kastensand, Dancontrol som for nogle år siden begyndte at interesse sig for brug af fælder til ræv, da han derved kunne hjælpe bestanden af jordrugende fugle som fasan og agerhøne. 

De sms-baserede overvågningssystemer, der var på markedet, fandt han dog var i den lidt dyre ende i forhold til budgettet.

Mikkel Kastensand er uddannet programmør og det samme er hans kammerat og jagtkammerat Lars Trankjær.

Dermed lå løsningen lige for.

Sammen begyndte de at udvikle deres helt eget overvågningssytem, som kunne sende besked, når den opsatte fælde smækkede og skulle efterses. 

Som så mange andre gode ideer, startede ideen altså med et personligt behov.

Senere blev en forretningsplan koblet på udviklingen, da de to iværksættere hurtigt erfarede, at jægere og andre i omgnagskredsen viste interesse for udviklingen.

Målt på funktionalitet og ikke mindst på pris kunne det matche de systemer, der allerede var på markedet og dermed var firmaet Dancontrol og produktet SmartTrap en realitet. 

LÆS MERE: 

Dancontrol

 
Med SmartTrap får man direkte besked, når fælden er smækket og der er dyr i fælden. Opsætning af overvågning sker via PC eller APP til mobil-telefon. Man kan sætte systemet op til at overvåge status-beskederne morgen og aften, så jægerne ikke behøver at gøre de, hvorved man undgår man menneskelig fejl.
Overvågningen er fuld dokumenteret via vores app, eller web-dashboard (hjemmeside).
BEMÆRK: Hvis SmartTrappen ikke sender besked morgen og aften, er det ikke lovligt.

– Ikke mindst i forhold til dem, der anvender vildtkameraer som overvågning af fælder, er der væsentlige besparelser at hente på de tilkoblede abbonentersystem, som vi tilbyder sammen med vores alarmer, siger Mikkel Kastensand, som oplyser, at man fra starten har haft fokus på at udvikle et system, der er nemt at betjene.

– Desuden har det været vores ønske, at man ikke bliver overdænget med mail- eller beskeder morgen og aften. Det kan man naturligvis godt sætte overvågningen op til, hvis man har det ønske. Men de fleste indstiller  overvågning til kun at sende besked, når fælden smækker eller når overvågningen er ved at løbe tør for strøm, siger Mikkel Kastensand, som påpeger at SmartTrap typisk holder strøm i over et år.

Se præsentationsvideo nederst i dette opslag. 

– Vi kan overvåge dyrefælder til omkring en 1/3 af prisen i forhold til hvad det alt i alt koster at anvende et vildtkamera. Samtidig undgår man alle de fejlbilleder, som man typisk får tilsendt, når der anvendes vildtkamera som overvågning af fælder, da disse sender billeder af alt det, som bevæger sig omkring fælden. Vores løsning sender kun besked, når fælden er smækket eller når overvågningen er ved at løbe tør for strøm. Det oplyser Dancontrol.

 

Teknologien anvendt i SmartTrap viste sig at række videre end til overvågning af fælder og snart så SmartAlarm dagens lys i Dancontrol. 

SmartAlarm kan anvendes til alt fra overvågning af bolig og erhversbygninger til kontrol af vandstand og olietryk, men i jagtmiljøet kan produktet også bruges til overvågning temperaturer og fugtighed. En ting, der ikke mindst blandet vildtopdrættere kan være vigtig, når der arbejdes med vildtyngel.  

Hvis temperaturen hos fasankyllingerne falder, kan man reagere hurtigt og dermed undgå sygdom og måske dødsfald blandt de unge fugle.

Ligeledes kan man via overvågning af rugemaskiner reagere hurtigt, hvis temperaturen af en eller anden årsag udvikler sig uhensigtmæsstig. 

Det er dog ikke kun i jagtmiljøet, at fælde-overvågningerne fra Dancontrol er blevet godt modtaget. Også hos dyreværnsorganisationer har man fået øjnene op for det Dancontrol og deres produkter kan. Det gælder ikke mindst i forhold til indfangning af vilde huskatte. 

Kattefælder efterses oftere end fælder til indfangning af vildt og til det formål har systemet vist sig effektivt. 

Internationalt er der også ved at åbne sig muligheder for de to iværksættere. 

Tyskland, Sverige, Østrig og England importerer allerede og flere andre lande viser tilsvarnede interesse. 

En af årsagerne til den voksende efterspørgsel er i følge udviklerne ikke mindst brugervenligheden. 

– Vi har satset på, at det skal være nemt for alle at anvende systemet og faktisk er det yderst sjældent folk ringer for at få hjælp til opsætningen. Og når det sker, er det typisk helt elementer ting, der ønskes assistance til. F.eks. til hvordan man henter en APP. Ikke alle i den lidt ældre generationer er dus med den funktion endnu. 

– Men er man vant til at bruge nettet og en mobiltelefon er der ingen problemer. Da er langt de fleste selvhjulet. Men har man brug for assistance  er vi naturligvs til rådighed – også på telefonen.  

– Hvis man ønsker det, kan man på vores hjemmeside gemme de informationer, som man ønsker. Det kan f.eks. være om hvilke dyr, der gik i fælden, hvornår og hvor man har fanget noget.  

– Vores sytem er dog ikke bedre end den teleudbydere, der anvendes.

– Derfor har vi valgt, hvad vi mener er den bedste tele-løsning. Den er måske en lille smuler dyrere end den billigste på markedet, men til gældt er den sikker og stabil, da den virker på alle master. 

– I hele processen har det været væsentlig for os at holde fokus på omkostningerne og dermed også på den pris, som kan udbyde vores produkter til uden at gå på kompromis med kvaliteten. 

– Det har bl.a. medført, at vi køber stort hjem – f.eks. når vi indkøber simkort. Dermed kan vi fastholde de lave priser på brug af vores systemer. Det bør måske nævnes at Simkortet er forudinstalleret i alle SmartTrap og aktiveres, når produktet registreres første gang.

KORT OM JAGTLIG MOTIVATION OG BAGGRUNDEN 

Mikkel Kastensand, 34, er aktiv jæger og hundesportsmand. Lars Trankjær, 49, er også jæger – dog knap så aktiv som sin medejende partner i Dancontrol.  

For Mikkel Kastensand er det især jagt og markprøver med stående hund, der trækker og skal det give mening, kræver det adgang til terræner med jordrugende fugle som agerhøns og fasaner. Begge arter er særlig udsatte over for ræv, mårhund og mink etc.  

– Det er tydeligt, at jeg i de områder, hvor jeg har jagt, kan mærke forskel efter jeg er begyndt at sætte ind over for ræv.

– Jeg afliver en del ræve i fælderne årligt og det har betydet, at der nu er betydeligt flere vilde agerhøns i området.

– Om vi på den måde og på sigt helt kan undgå at udsætte fuglevildt til jagt og hundeprøver, er nok for tidligt at sige, men undersøgelser peger klart i den retning. I hverfald når det gælder agerhøns, oplyser Mikkel Kastensand.

Regulering af ræve og mårhund gør det ikke alene, hvis man ønsker en mere talstærk bestand af hønsefugle. Det er også en af de erfaringer, som de to iværksættere har gjort sig. 

– Skal man opbygge en bestand af vilde fugle, skal der også sættes ind over for skader og krager. Også til dette kan man med fordel gøre brug af Smart Trap ligesom de kan anvendes til mårfælder, rottefælder og flere andre dyrefælder, slutter Mikkel Kastensand fra Dankontrol. 

Se præsentationsvideo herunder

“SmartTrap er en nem, hurtig og praktisk måde at overvåge dyrefælder. SmartTrap sender dig en advarsel – via SMS, Push eller email – når din fælde smækker. Herved kontrollerer du kun fælder, når det er absolut nødvendigt.
Du kan altid kontrollere dine fælders status og placering via app eller Web dashboardet på dancontrol.com. Når du har registereret dit produkt på dancontrol.com, får du adgang til SmartTrap serveren. Her kan du vælge hvor og hvornår du ønsker fældens status sendt til dig.  
Der ydes 30 dages tilfredshedsgaranti”
Kilde: Dancontrol.dk

 

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »