Danskerne skal have bedre mulighed for at købe lokale fødevarer direkte fra småproducenterne. Derfor har miljø- og fødevareministeren lavet en stalddørspakke, der også har lempet reglerne for jægerne

Af Miljø- og fødevareministeriet

Allerede fra sommeren 2016 kunne forbrugere, supermarkeder og restauranter købe frisk fjerkræ uden tarme, kråse og hjerte ved stalddøren. Hidtil har småproducenter ikke haft mulighed for at sælge fjerkræ uden indvolde.

Ændringen er en del af miljø- og fødevareministerens stalddørspakke, som har positiv betydning for knap 1.000 små stalddørssalg rundt om i landet.

Det er godt nyt for alle de producenter, som sælger gode lokale råvarer direkte fra stalddøren. Danmark har været alt for restriktiv i vores implementering af EU-reglerne på området, og det har begrænset danske småproducenters mulighed for at sælge flere fødevarer direkte fra produktionen. De nye regler betyder, at man for eksempel nu vil kunne hente en renset juleand direkte fra den lokale gård, siger miljø- og fødevareministeren.

Miljø- og fødevareministerens stalddørspakke ændrer ikke ved de høje danske krav til fødevaresikkerheden.

Flere muslinger og æg

Udover at juleanden nu også kan hentes renset direkte fra gården, vil stalddørspakken også ændre betingelserne for salg af muslinger og æg. Forslaget åbner for, at muslingefiskere kan sælge muslinger direkte fra kutteren til forbrugere og lokale detailvirksomheder. Derudover kommer ægproducenter til at kunne sælge dobbelt så mange æg om året end hidtil – 100.000 æg mod de 50.000 æg, der gælder i dag.

Nu vil man kunne tage en bærepose med ned til sin lokale muslingefisker og få fyldt posen op, lige efter muslingerne er hevet op af vandet. Interessen for lokalt producerede varer er stigende, og nu får producenterne bedre mulighed for at følge med, siger fødevareministeren.

Også jægerne får glæde af pakken

Det bliver ligeledes muligt at fjerne skindet fra storvildt og udskære kødet, ligesom det nu bliver muligt at fjerne indvolde fra småvildt og sælge det til forbrugerne og lokale detailvirksomheder.

Tidligere har det kun været muligt at sælge renset storvildt med skind og uåbnet småvildt.

Stalddørspakken blev sendt i høring den 1. februar 2016 og notificeres efterfølgende i EU. De ændrede regler trådte i kraft i sommeren 2016.

Faktaark om indholdet i stalddørspakken kan læses her

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »