I august er råvildtet klædt i rødt. Men ingen regler uden undtagelser og den 29. august fotograferede jeg en ung gaffelbuk, som allerede havde iklædt sig vinterfrakken

Af Redaktionen

Efter høsten er det i reglen godt at observere råvildt. Iklædt den røde sommerdragt er de vanskelige at overse, når de blotter sig i det åbne landskab. Selv når man drøner gennem landskabet i bil, ser man råvildt her og der og alle vegne.

Nu er det jo et menneskeligt træk, at vi ofte ser det, som vi tror vi ser. Ikke altid ser vi tingene, som de virkelig er. Og i mit objektiv er råvildt altid rødt i august om end jeg husker en svensk sensommerbuk nedlagt allerførst i september, som allerede havde plamager af grå vinterhår gemt i sommerskindet. Men vintergrå dyr i august: Det har jeg aldrig tidligere observeret.

Men lørdag d. 30. august kørte jeg gennem et skovparti efter en dejlig aften med studier af kronvildt på lang afstand.

Pludselig ser jeg i bakspejlet skyggen af et dyr forsvinde over vejen og ind på en rydning i skoven. Selv om det var efter solnedgang forekom dyret mig at være temmelig mørkt og jeg bakkede derfor tilbage for at se nærmere på fænomenet. Heldigvis tillod dyret denne manøvre. Det var som nævnt mørkt og dyret følte sig åbenlyst beskyttet i det svage lys.

Kikkerten afslørede, at der ganske rigtigt var noget usædvanligt ved dyret.

Bortset fra, at der var tale om en stærk ungbuk, var dyret nemlig allerede iklædt vinterdragt. Det endda fra top til tå. Spejlet og den karakteristiske strubeplet tegnede sig kontrastrigt til de grå, nyspirede vinterhår.

Bukken poserede tilstrækkelig længe til, at jeg kunne nå at få et par brugbare billeder, selv om lukketiden var lang .

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »