Nedtællingen er begyndt og Netnatur.dk lader op til den kommende højsæson med billeder og tekst fra Gyldendals fotobog ”Sommerbukken – råen og lammet” …

Af Michael Sand

Råvildt er generelt mest aktive i døgnets blå timer, hvor de i ly af gryet og tusmørket opsøger enge og marker for at finde føde. Det er derfor i timerne omkring solopgang og solnedgang, at chancen for at opleve dyrene er størst.

Men råvildt elsker læ og varme, og på kølige, blæsende dage vil de ofte skulle findes i skoven, mosen eller krattet.
Omkring midsommer er det almindeligt at møde råvildt midt på dagen. Dels har dyrene spredt fødesøgningen over hele døgnet, dels er afgrøden så høj, at de kan opholde sig i det åbne og stadig føle sig usete, selv om det er lyst. Råvildtet har nemlig en forbavsende evne til at udnytte de forstyrrelsesfri lommer, der hist og her er opstået i kølvandet på vores kultivering. Og jo mere sikre dyrene føler sig i disse områder, jo mere tilbøjelige er de til at udnytte døgnets lyse timer. F.eks. vil afsidesliggende marker og enge langt fra skovveje og stier dagen igennem være kulisse for fødesøgende råvildt.

Men der skal kun få forstyrrelser til at ændre dette mønster. Råvildt har en fantastisk evne til at tage ved lære af sine fejltagelser. Det er tilladt at fejle, men det er ikke tilladt at lave den samme fejl to gange. Og overraskes dyrene på kloshold, glemmer de det sent. Næste gang det skræmte dyr nærmer sig de proteinrige ta’-selv-marker, vil det være mere påpasseligt. Bekræftes mistroen, kan dyret henlægge fødesøgningen til andre områder, hvilket typisk vil være i bevoksede og mindre overskuelige områder.

Derved reduceres vores chancer for at iagttage dyrene. Det betyder også, at dyrene må fylde sig med afgrøder af mindre god kvalitet end den, de kan finde i det åbne. Først når mørket sænker sig, tør de atter snige sig frem til de næringsrige enge og marker.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »