Nedtællingen er begyndt og Netnatur.dk lader op til den kommende højsæson med billeder og tekst fra Gyldendals fotobog ”Sommerbukken – råen og lammet” af fotografen og forfatteren Michael Sand

Af Redaktionen

I vinterhalvåret er råvildtet ikke territorialt, men i april og maj indleder bukkene kampen om sommerrevirerne. I reglen vil de stærke bukke sætte sig på de områder, som de dominerede forrige år. Men selv om ældre bukke er meget stationære, kan de leve en ret anonym tilværelse, hvor de sjældent eksponerer sig.

Den fem-seks år gamle buk på billedet blev benævnt en ”spøgelsesbuk” grundet sin evne til at forsvinde som dug for morgensolen, umiddelbart efter at skellet var markeret. Men inden alle territorier er besat, kan der være en del uro i terrænet. Ingen revirbuk ønsker at dele sommerrevir med andre bukke, og derfor skal grænserne ofte patruljeres. Dette kan tvinge en ældre og sky buk frem i lyset.

En tidlig morgen fik jeg et glimt af spøgelsesbukken i de få sekunder, hvor den i dug og fortættet udånding poserede på en lille skoveng. Revirets størrelse kan svinge meget fra egn til egn, men en tommelfingerregel siger, at en fordobling af bestanden halverer størrelsen af bukkenes revir.

Tekst og foto er udlånt af ”Sommerbukken – råen og lammet”

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »