Carsten Hansen, Brønden høstede d. 2. december 2007, som en af de første, frugten af en stadig voksende kronvildtbestand i den Jyske Ås

Af Redaktionen 3. december 2007

Lørdag d. 1. december startede kronvildtjagten omkring den Jyske ås. Bestanden er – områdets potentiale taget i betragtning – endnu meget lille. Forrige sæson blev der ifølge redaktionens oplysninger kun nedlagt en hjort (spidshjort) i den store og oplagte kronvildtbiotop. Men, at kronvildtet frem over vil blive et mere og mere almindeligt syn, er der næppe tvivl om.

Faktisk er man i området så småt begyndt at arrangere decideret trykjagt på kronvildt.

Således blev Carsten Hansen, Brønden søndag d. 2. december på sin post kronet med synet af en ruddel kronvildt på otte dyr.

– Drevet var vel en time gammelt, da jeg fra min stige pludselig hører, at bøgebladene sparkes op. Kort tid efter ser jeg en ruddel krondyr. Jeg måtte kikke en ekstra gang, selv om det ikke burde komme som den helt store overraskelse. Topheden, som er det 130 ha store terræn vi har lejet, er oversået med fod af kronvildt.

– Dyrene var i bevægelse og det var svært at få dem fri til skud, da der altid var en stamme imellem. Jeg kunne dog se, at der var tale om fem hundyr og tre hjorte: En seksender og to stanghjorte.

– På et tidspunkt bliver den bagerste hjort – en stanghjort – dog fri og jeg kan følge med og slippe kuglen. Hjorten drejer straks af og jeg er ikke i tvivl om, at jeg har ramt den godt.

– Vi kan ikke rigtig finde schweiss og sammen med de øvrige i konsortiet beslutter vi os for at ringe efter schweisshundeføreren Morten Bruun fra Hals. Morten finder senere hjorten forendt ca. 120 meter fra det sted, hvor jeg skød,

slutter Carsten Hansen.

Hjorten faldt på naboterrænet, men takket være et godt naboskab fik Carsten Hansen tilladelse til, at det store dyr kunne bringes ud af området. At der nu afholdes decideret jagt på kronvildt er et forholdsvis nyt fænomen i den Jyske Ås, der først de senere år er blevet beriget af en større bestand af de store dyr.

Ingen ved p.t., hvor mange der står i det 3-4000 ha store områder. Men lokalkendte jægere og skovfolk med daglig gang i området skønner, at der står 25-30 dyr.

For at give dyrene en chance for at etablere sig med en større bestand, er hinder og kalve fredet. Kun hjortene har jagttid. Og kun fra. d. 1.december og 14 dage frem. Desuden er der lokalt taget tiltag til etablering af et hjortelag for Stagsted skov, som syntes at være hjortenes kerneområde i den Jyske Ås.

I januar ( 2008 red.) måned indbydes lodsejere og jægere i området således til et møde, der har til hensigt at stifte et egentlig hjortelav for området. Lodsejerne i området vil alle modtage en skrivelse om det nye initiativ, som vi her på sitet lover at vende tilbage til …

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »