Et stykke birkebark, anvendt som tyggegummi for 5.700 år siden, viser, at  gråand var del af kvindes stenaldermenu

Af Redaktionen 

Forskere fra Københavns Universitet, DTU, Nationalmuseet og Museum Lolland-Falster har undersøgt et 5.700 år gammelt stykke birkebark, der blev anvendt som tyggegummi.

Ud fra den tyggede klump birkebark, der blev fundet øst for Rødbyhavn, har forskerne været i stand til at fastslå, at barken blev anvendt af en kvinde. 

Spyttet afslørede rester af hasselnødder og gråand. 

Forskerne ved også, at kvinden sandsynligvis havde mørkt hår, mørk hud og havde blå øjne.

Det oplyser DR.dk

Ifølge forskerne hører kvinden sandsynligvis til blandt en af de første, der bevægede sig mod Danmark fra det centrale Europa.

 

Undersøgelsen er den første af sin slags og forskerne håber nu på at finde mere tygget bark, der kan bringe ny viden om stenalderen, som er den ældste periode i Danmarkshistorien.

Perioden begyndte efter den sidste istid, der sluttede for 15.000 år siden og varede fra cirka år 13.000 til år 1.700 før Kristus.

Perioden deles normalt op i to forskellige perioder, nemlig jægerstenalder, hvor man primært levede af jagt, og som varede i cirka 9.000 år, og bondestenalder, som holdt i cirka 1.500 år.

Stenalder og gråand

I følge DR1, er det første gang at DNA-analyse fra stenalderfolkets spyt har været anvendt med succes. Hidtil har man kun anvendt DNA fra knoglemarv.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 143)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »