Craig Boddington giver Afrika-jagten vinger i “Tracks Across Africa” fra Safari Press

Af Henning Kørvel

Han gjorde tjeneste i The US Marine Corps i 31½ år, fra 1978 som reserveofficer. Hans drøm om at sætte punktum for karrieren i den berømte militærenhed som enstjernet general slog fejl. Men Craig Boddington, født i Kansas i 1952, har til gengæld ikke manglet succes som storvildtsjæger, jagt/våbenteknisk skribent og tv-vært.

De står nærmest i kø. Danske jægere, der har stiftet bekendtskab med hans viden om våbenteknik og jagt – i særdeleshed på det sorte kontinent – vil nikke anerkendende. Han er sandt for dyden heller ikke kommet sovende til det, men har gjort Afrika i over 30 år. Alene fra 1997-2006 har han jaget mere i Afrika, end nogen anden jæger kommer til gennem hele livet.

Det siger meget om volumen, men er samtidig udtryk for hans store kærlighed til Afrikas natur, menneskene og dyrelivet. Han lagde ud med at jage på det mørke kontinent i Kenya, før landet drejede nøglen om for trofæjagt i 1977, angiveligt efter pression fra fanatiske jagtmodstandergrupper.

Det kom der værket “From Mount Kenya to the Cape”, der formidler hans første 10-års jagt i Afrika frem til 1986, ud af. De efterfølgende 10 års jagtoplevelser formidles i “Where Lions Roar”. Og det seneste værk “Tracks Across Africa” formidler hans jagtoplevelser på det sorte kontinent fra 1997-2006.

Han forklarer, at aktivitetsniveauet i “Tracks Across Africa” skal ses i skæret af, at han manglede stof til sit populære tv-program i USA om jagt i Afrika. Men formidlingen bærer dog umiskendeligt præg af, at hans hjerte banker varmt for Afrika, som han næsten aldrig besøger uden at jage bøffel.

Trods det faktum, at Kenya officielt ikke har budt på trofæjagt siden 1977, så favner værket ikke desto mindre jagtoplevelser derfra, mens han i 1998 gjorde tjeneste der som reserveofficer i marinekorpset. Jagt i gængs forstand er så meget sagt, fordi han får muligheden for at skyde en elefantko som led i Problem Animal Control (PAC). Koen blev skudt ud af en flok, som få dage forinden havde vandaliseret en landsby og dræbt en af beboerne, men om koen, var synderen, ved han ikke. Blot, at den var i flokken, der havde trampet landsbybeboeren ihjel. I Kenya fik Craig Boddington desuden skudt en bøffel med en hornspændvidde på 42 inches.

Titlen “Tracks Across Africa” giver mening, når han foruden Kenya jagede i Centralafrikanske Republik, Chad, Zimbabwe, Namibia, Tanzania, Sydafrika, Etiopien, Mozambique og Cameroun fra 1997-2006. Nævnt i flæng tager han udover den allerede nævnte bøffeljagt og jagt på problemelefant i Kenya os med på jagt efter mountain nyala, leopard, gepard, bongo, krokodille, sable antilope, giraf, bushbuck, oribi, waterbuck, gemsbok, warthog, steenbok, black wildebeest, impala, bjergzebra, flodhest, yellowback duiker, Peters duiker, blue duiker, bontebok, greater kudu, blue wildebeest, Sharpe’s grysbuck, western kob, skovbøffel, roan, mouantain reedbuck, klipspringer, Cape hartebeest, Damara dik-dik, Senegal hartebeest, redfronted gazelle, Sahara dorcas gazelle, aoudad (mankefår), Lichtensteins hartebeest, Black Cape bushbuck, Abyssinian reedbuck, springbuck, trofæelefant og mindre rovdyr, fx caracal, African wild cat, og bat-eared fox.

Craig Boddington brænder ikke for elefantjagt på samme måde som for bøffeljagt. I sin tid som storvildtsjæger har han derfor skudt stribevis af bøfler. Men en elefanttyr med lange stødtænder stod alligevel på ønskesedlen. Et ønske, han fik opfyldt i Tanzania efter sytten dages jagt, hvor mindre tyre var spottet. Nu havde trackerne spottet den tyr, Boddington brændte efter at nedlægge, men da han får kontakt med den ene at de to flokke, består den kun af unge hanner. Han indser, at de er ladt tilbage af de ældre tyre, og ganske rigtigt. Da trackeren og Boddington følger efter, indhenter de dem på et parallelt spor, og da tyren med lange stødtænder når frem til et hul i bushen, sætter han to kugler i hjerteregionen med sin .450-3 1/4. Endnu to kugler gør elefanten færdig. Med til historien hører, at jagtvennen Jim Crawford fra samme flok skyder en ligeså god tyr. Hvor spændende elefantjagten end var, så udnævner han sin jagt på krokodille i Zambezi River som sin mest spændende og skuddet som sit vanskeligste.

Efter at have spottet krokodillen i floden krøb han i over to timer på en tornedækket bred for at komme i stilling. Han kunne kun se et par tommer af krokodillens hjerneskal, da han lod kuglen fra sin .375 gå. Krokodillen målte 15 fod og 4 tommer og er nummer tre på krokodille-ranglisten fra Zambezi River. Craig Boddington’s bog kommer godt rundt om jagten på det sorte kontinent, uden den gør stads af ham selv. Han udråber trods over 70 safaris til Afrika ikke sig selv som ekspert.

Han siger, at de fleste, der har gjort det sorte kontinent, kender nogle enkelte steder, men det er ikke det samme som at være ekspert. Uanset hvilken label, man vælger at sætte på Craig Boddington, så er det hævet over enhver tvivl, at man med hans guidning er i gode hænder i alle de aspekter, kvalitetsjagt bygger på. Han giver Afrika-jagten vinger. Og det fine ved hans formidling er, at den er krydret med et hav af praktiske tips, der er lige til at bruge, hvis du er blandt de danske jægere, som i stigende antal drømmer om at opleve det mørke kontinent.

Nærværende værk, illustreret med fine fotos, har derfor en dobbeltsidet værdi, og er skrevet i et let, ukrukket sprog, der går rent ind og er med til at placere “Tracks Across Africa” blandt de bedste nyere værker om jagt i Afrika.  Boddington, Craig (2008): “Tracks Across Africa”, 326 pp, fotos. 125 USD. Safari Press.

Køb den her: Safari Press Inc. 15621 Chemical Lane, Bldg. B, Huntington Beach, CA 92649-1605 USA Phone: 714 894-9080 Email: info@safaripress.com Website: www.safaripress.com

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »