Det er ikke kun den danske stat, der forsøger at bremse afrikansk svinepest med opsætning af grænsehegn og efter nyt europæisk udbrud forsøger jægere og landmænd at hegne sig ud af smitterisikoen

Af Redaktionen

Frankrig trækker nu et elektrisk hegn langs dele af grænsen mod Belgien, der  medio september 2018  oplevede et udbrud af afrikansk svinepest.

KLIK og læs også: Afrikansk svinepest konstateret i Belgien 

Et udbrud der har medført, at tusinde af belgiske grise er nødslagtet, mens vildsvin i grænseområdet er blevet nedlagt, da de i lighed med smittede fødevarer, personer samt transport af husdyr fra berørte områder, kan medvirke til at sprede smitten.

Det belgiske udbrud har i følge Reuters betydet, af Sydkorea og Kina allerede har lukket ned for import af svinekød fra Belgien. Sidstnævnte har selv netop oplevet endnu et udbrud af afrikansk svinepest

Opsætningen af det nye elektriske hegn mellem Frankring og Belgien er igangsat og allerede inden for uges tid forventes det at være etableret på den planlagte del af grænsestrækning.

Forbud mod jagt

Myndighederne i Belgien har forbudt jagt i grænseområdet, angivelig for at undgå, at eventuelt smittede vildsvin spreder sig til nye områder.

Afrikansk svinepest er meget smitsomt og vildsvin, der f.eks. har været i kontakt med et smittet vildsvin eller spist henkastet smittende fødevarer etc. har meget stor risiko for at blive smittet, hvorefter det med meget stor sandsynlighed vil dø inden for få dage.

Svinehegn spreder sig i Europa

Hegn er et af de våben, som europæiske myndigheder – herunder f.eks. danske , tjekkiske og polske – anvender i kampen mod afrikansk svinepest og både lokalt og mellem landegrænser opsætter der hegn for at forhindre smittede vildsvin i at sprede smitten til nye områder. 

Hvorvidt hegnet kan forhindre, at også Frankrig rammes af afrikansk svinepest er et åbent spørgsmål, der er til debat, da meget tyder på, at der er transport af mennekser, fødevarer og levende grise der især medfører, at afrikansk svinepest pludselig optræder langt fra et område med smittede vildsvin.

Flere europæiske eksperter hævder da også, af smitten er så godt som uundgåelig.

Det vurderes at det kun et spørgsmål om tid før selv Storbritannien rammes af den frygtede sygdom, selv om det ikke er landfast med kontinentet og derfor ikke kan få smitten til landet via fritlevnede vildsvin.

KLIK og læs også: Kun et spørgsmål om tid før Danmark rammes af afrikansk svinefeber

Frankrigs nye hegn langs dele af grænsen til Belgien etableres i følge Svensk Jakts oplysninger af jægere, landmænd og andre frivillige.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »