Flåtoverført TBE, som kan medføre infektion i hjerne og rygmarv, er på et enkelt år fordoblet i Sverige

Af Redaktionen

I år indleder Sverige bukkejagten den første maj. Det er første gang, at man i hele landet kan jage råbukke så tidligt på året. Indtil denne sæson hed den generelle svenske sæsonstart den 16. august.

Læs også: SVERIGE INDFØRER FORÅRSJAGT PÅ RÅBUK

Går turen til Sverige, bør man dog være opmærksom på, at TBE spreder sig i navnligt den sydlige del af det populære jagtland.

I 2021 blev der registreret 533 tilfælde af den flåtbårne sygdom TBE, Tick-borne Encephalitis. Ifølge rapport er det tæt på en fordobling i forhold til 2020.

Det oplyser Svensk Jakt.

Årsagen til, at antallet at TBE-tilfælde er stigende, menes at hænge sammen med bl.a. klimatiske forandringer.

– Stigningen i antallet af registrerede tilfælde har til dels at gøre med, at det bliver varmere og mere fugtigt.

Det oplyser Sören Andersson ved den svenske Sundhedsstyrelse.  

Han påpeger dog, at der kan være andre forklaringer på stigningen og at antallet af tilfælde ikke følger en jævn, lineær udvikling.

– Spredningen af TBE sker gradvist, og områder uden TBE inficerede skovflåt bliver færre og færre, oplyser talspersonen fra den svenske Sundhedsstyrelse.

I følge Sundhed.dk findes der ingen specifik behandling, hvis man smittes med TBE, men hjemmesiden oplyser, at det ofte går over af sig selv.

 

Svensk Jakt, som fungerer som medlemsblad for det svenske jægerforbund, påpeger, at vaccine kan beskytte med TBE og at risikoen for at blive bidt af en TBE-inficeret flåt er størst i området fra Dalälven og mod syd.

TBE i følge Sundhed.dk

  • Tick Borne Encephalitis (TBE) er en infektion i hjernen og rygmarven, som kan opstå efter flåtbid, hvis TBE virus er til stede hos flåten
  • Der går som regel 10-14 dage, fra man bliver smittet, til man får de første symptomer: (feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter)
  • Hos ca. 25 % af de smittede personer kommer der efter ca. en uge kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer, og personen udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelser
  • Der findes ingen specifik behandling af sygdommen, men i langt de fleste tilfælde går den over af sig selv
  • Der findes en effektiv vaccine mod TBE, men det vigtigste er at beskytte sig mod at blive bidt af flåter.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »