“Så længe man har de samme folk på centrale tillidsposter, ændrer det sig helt sikkert ikke.” Det skriver tidligere administrationschef i Danmarks Jægerforbund (DJ) som kommentar på aktuel sag om chikane-kultur i forbundets øverste ledelse

 Af Marianne Roed Jakobsen (Se kommentar fra Leif Bach d. 2. maj 2019 nederst i denne update)

“De nuværende sager handler ikke (kun) om køn og krænkelser. De handler i den grad om et sygt og respektløst menneskesyn, og mangel på moralske værdier, åbenhed og ærlighed. Det har der gennem tiderne været utallige eksempler på. Og så længe man har de samme folk på centrale tillidsposter, ændrer det sig helt sikkert ikke.” 

Jeg arbejdede i Danmarks Jægerforbund som administrationschef fra november 2006 til februar 2009. I oktober meddelte jeg Hovedbestyrelsen, at jeg ønskede at fratræde, fordi jeg privat var begyndt at danne par med formanden for DJ. Vi er i dag lykkelig gift på 8. år.

Hvorfor er mit input i den igangværende chikanedebat overhovedet interessant? Det er det, fordi det er de samme personer, som er en del at problemet i dag, som gennem tiden har stået bag så meget bagtalelse, ufred, splid, dårlig behandling af medlemmer og ansatte, og løgnehistorier.

Personer med en meget lav moralsk standard, som aldrig har taget hensyn til andre menneskers privatliv eller følelser, men som selv ikke har holdt sig tilbage, hvis der var fordele de ønskede at opnå.

Heksen fra Højnæsvej

Jeg er ikke sart, og plejer også at kunne klare tonen i jagthytterne. Og helt klart er der da også ofte en bramfri tone blandt jægere, mænd såvel som kvinder.

Jeg har personligt haft øgenavnet “heksen fra Højnæsvej”, og på diverse netfora meget utvetydigt blevet hængt ud på grund af mit køn og mit privatliv – blandt de mindeværdige er “Du har bollet dig til dit job”.

Ville man i øvrigt nogensinde have beskyldt en mand for det? Og i øvrigt er sandheden jo den paradoksale, at jeg i stedet “bollede mig fra mit job”…

Løgne og usande rygter

Hvad jeg personligt synes er endnu værre end en hård tone og grimme og chikanerede udtryk, er når man som HB-medlem Leif Bach tilsyneladende fortæller løgnehistorier om andre. Hvad jeg gennem tiden har hørt og læst af løgne om mig og min bedre halvdel er helt utroligt. Og her har netop Leif Bach været blandt historiefortællerne.

Blandt de vildeste (og absolut usande) var rygtet om, at jeg sammen med Ole skulle have brugt 110.000 kr på hotelovernatninger i Horsens, og at Ole i sin fortid skulle have nogle så alvorlige lig i lasten, at man ville kunne true ham til at trække sig som formand for DJ…

Mange af disse fantasifulde historier kørte i øvrigt også på Jægerforbundets daværende debatsider. Prøv at forestille jer, hvad det har betydet for Oles børn i en i forvejen svær skilsmissesituation at kunne læse al den snavs …

Sjovt nok har alle de fantasifulde påstande ikke haft hold i virkeligheden, og rygesmedene er forstummede, når man prøvede at gå dem på klingen. Her kan jeg i øvrigt heller ikke lade være med at nævne “Kongen af falske rygter på de sociale medier”.

Den aktuelle chikanesag

Når jeg læser om formandens behandling af den nuværende chikanesag, bliver jeg ærlig talt både vred og forarget.

Hvordan kan man som formand være så ussel, at man på den måde stikker hovedet i busken?

Og hvordan kan man tillade sig at sige, at sagen er blevet behandlet af en “ uvildig HR-konsulent” – når konsulenten er ansat i DJ?

Det har absolut intet med uvildighed at gøre, og er i øvrigt en utilstedelig sammenblanding af administration og en problemstilling, det burde være blevet behandlet politisk, eventuelt med en reel ekstern konsulent på.

Måske har man glemt de retningslinjer for behandling af klager over HB og tillidsfolk, som HB i sin tid vedtog ?

Retningslinjer, som skulle sikre en fair og åben behandling af eventuelle klager. Her har en direktør helt sikkert svigtet i sin rådgivning af formanden – det er dybt uprofessionelt.

Hvorfor er der ikke kø til det bedste jæger-job i Danmark?

I dag giver jobbet som formand formentlig mere end en million i årsløn, nu også igen fri bil, masser af jagtinvitationer med betalt transport og ophold og sikkert også gratis patroner og trofæafgifter. Lyder det ikke fedt? At arbejde fuldtids med sin passion?

Gode, dygtige jægere, med en sund moral, et godt menneskesyn og gode værdier, og med bestyrelseserfaring og gode forhandlingsevner burde stå i kø til “jobbet” som formand – eller forkvinde – for DJ! Og for den sags skyld også til posten som HB-medlem …

Men det gør de tilsyneladende ikke. Skyldes det måske den hårde og syge kultur, der er i forbundet?

Det er synd for jagtsagen – og det er udelukkende op til medlemmerne at ændre på det. Det kræver handling og gode kræfter fra folk, som kan og tør stille op – og ikke kun debattere på de sociale medier.

Vi var mange, der som ansatte og som medlemmer og tillidsvalgte brugte år af vores liv på at rydde op efter snyd og svindel, dårlig moral og misbrug af medlemmernes penge. På en eller anden måde virker indsatsen forgæves – det er trist at se at intet har ændret sig.

Derfor siger de gode og dygtige tillidrepræsentanter måske fra …


Netnatur.dk har d.d. kl. cirka 14.00 rettet henvendelse til det omtalte HB-medlem Leif Bach, hvor vi har rejst følgende spørgsmål:

Netnatur har modtaget er læsebrev, hvor det hævdes, at du har været med til at sprede falske rygter om den nu daværende formand Ole Roed Jakobsen. Har du en kommentar til dette og er der udtalelser, som du nu, med den viden du har i dag, fortryder og evt. har lyst til at rette på? Uanset hvad bringer vi gerne din bemærkning til læserbrevet, der vil kunne ses på Netnatur.dk om kort tid. Mvh Michael Sand, Netnatur.dk

Leif Bach har d. 2. maj 2019 svaret følgende:

NEJ – jeg har på INTET tidspunkt spredt rygter om den daværende formand!

NEJ –  jeg har ikke yderligere kommentarer til noget der er sket for 6-10 år siden

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »