Det er alfa og omega for en jagthund, at den kan håndtere skud i alle situationer. Her er et par gode råd til at gøre hvalpen skudstærk

Af Peter Thisted

Har man købt sin hvalp hos en seriøs avler, så har vedkommende helt sikkert sørget for at vænne hvalpene til høje, pludselige lyde. Er den side af sagen i orden, så er det videre arbejde med hunden gjort meget lettere for dig som ejer.

Er det ikke tilfældet, så er du nødt til at starte i det små.

Det er altid en god idé at forene det hvalpen elsker med indlæring. Her er madskålen et fantastisk godt redskab.

Når hvalpen får sin mad, så klap højt med hænderne til en start. Senere kan du “tabe” et grydelåg eller lave andre høje, pludselige lyde.

Efter en tid vil du opleve, at hvalpen tager mindre og mindre notits af lydene, og fokuserer mere på sin mad. Så er tiden ved at være inde til egentlige knald eller skud.

Du kan her fra gribe sagen an på flere måder:

Kør til en skydebane

Kør ud i nærheden af den nærmeste skydebane. Til en start kan i sidde i god afstand fra skuddene og hygge med godbidder inde i bilen. Går det fint og hvalpen er tryg, så kan det være tid til at gå en hyggetur et stykke vej fra banen.

Medbring godt med godbidder og noget af hvalpens yndlingslegetøj og få en rigtig god hyggestund ud af turen. Er hvalpen helt tryg ved skuddene på afstand, så er du nu rigtig godt på vej, og du kan stille og roligt over nogle dage bevæge dig tættere på banen, uden dog at gå helt derind.

Ryk tættere på

En startpistol eller en hundeproppistol kan være et rigtigt fint redskab som det næste step.

Dæk hvalpen af og gå væk fra den i god afstand. Smid en dummy og afgiv et skud med pistolen væk fra hunden. Lad hunden apportere, og herefter masser af ros og godbidder.

Er hunden endnu ikke dækfast, så få fat i en hjælper, som kan affyre skuddet og smide dummien.

Så skal haglgeværet frem

Når tingene arter sig med pistolen, så er det tid til at finde haglgeværet frem – men pas på ikke at blive for overmodig på din hvalps vegne.

Få en hjælper til at stå 50 eller 100 meter væk og affyre et skud, når nu smider en dummy. Går alt fint, så kan i nu langsomt mindske afstanden mellem dig og hjælperen. Men gå stille frem og lad hvalpen blive helt tryg ved situationen.

Slutresultatet skulle gerne blive en god skudstærk hund.

Hvis det går det galt

Virker hvalpen på nogen måde skræmt under træningen, så gå hurtigst muligt tilbage. Om det er at sætte sig ind i bilen igen ved skydebanen eller øge afstanden til hjælperen, så er det vigtigt ikke bare at fortsætte.

Det kan være overordenlig vanskeligt, at rette op på en hund, som først er blevet skudræd. Det er ikke en umulighed, men det kan kræve lang tid og meget stor tålmodighed.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »