Det er ikke kun en fjer, der kan blive til fem høns. To hinder kan også blive til 11 hjorte

Af Redaktionen 

De fleste kender HC Andersens eventyr om en enkelt fjer, der endte med at blive til fem høns. 

Eskaleringen skete, da fortællingen gik fra mund til mund.

En høne, der pillede en fjer af sig selv for at gøre indtryk på hønsegårdens eneste hane, blev til en vandrehistorie om fem høns, der smed hver en fjer for at gøre sig til.

Forleden ramte lignende beretning om to nedlagte hinder tilsyneladende hjortevildtformand Jakob Boni, som under en jagt var så heldig og dygtig at nedlægge to hinder i to dræbende skud.

 

Jagtetiske regler

Under en jagt ved Gludsted nedlagde Jakob Boni d. 28. oktober 2019 to hinder i to skud. Under samme jagt, der blev afviklet mens der var drivjagt på nabo-terrænet, blev der af ny-jægere skudt yderlig fem hinder i fem skud + fangstskud. Det oplyser Jakob Boni på sine Facebookside, hvor han fortæller om jagten, der efterfølgende udløste telefonstorm fra jægere, der efter alt at dømme havde fået en helt anden opfattelse af hjortevildtformandens “fantastiske jagtdag” . Formandens to hinder var blevet til beretningen om 11 store hjorte. 

Episoden udløste telefonstorm og i timerne efter nedlæggelsen blev hjortevildt-formanden bombarderet med opringninger.

Sker der brud på de jagtetiske principper og nedlægger en jæger langt mere end hvad dennes terræn med rimelighed kan bære, er det nemlig kutyme, at de forudrettede retter henvendelse til den lokale hjortevildtgruppe. Da er det op til denne at tage affære og påtale den overtrædelse af de jagtetiske regler, der evt. måtte være begået. 

I det her tilfælde var det dog hjortevildtformanden selv, der måtte stå for skud 

Dermed var Jakob Boni både formanden, som mange rettede henvendelse til og jægeren, som måtte stå for skud overfor de mange rygter, der i løbet af ganske kort tid bredte sig efter nedlæggelsen. 

” Den vildeste var alligevel en mand, der havde fået fortalt, at jeg ene mand havde skudt 11 store hjorte i 17 skud …”

Det skriver jakob Boni i et opslag på Facebookgruppen Hjortevildforvaltning i Danmark, der er blevet et samlingspunkt for jægere med holdninger til forvaltning af det danske hjortevildt, som i de seneste år har været i så voldsom fremgang, at alle snakker om hvordan bestanden kan stabiliseres så også skov- og landbrug og trafikanter kan glæde sig over de store dyrs tilstedeværelse.

Men selv om der er mange flere kron- og dådyr end der var for få år siden, er der også meget fokus på bestandens sammensætning. Der efterlyses en større andel af ældre hjorte. 

Og måske var det frygten for, at hjortevildtformanden var gået i blodrus, og havde væltet en hel hjorteruddel omkuld, der havde medført, at historien om de to hinder var blevet til historien om 11 store hjorte. Det skal herfra være usagt. 

Konstateres kan det dog, at hændelsen ikke gik stille af sig.

– 23 opkald og syv timer i telefonen

blev det i følge Jakob Boni til i tiden efter nedlæggelsen. Han afslutter sit opslag med at skrive, at han nok først senere vil være i stand til at se det komiske i situationen. Først skulle han genvinde sit overskud. 

– Man bliver så træt, så træt så træt

understregede den unge formand, som har været i en del modvind internt i hjortevildtgruppen, da han har afvist at støtte gruppens ønske om at anbefale arealkrav til jagt på kronvildt.

I stedet har han stået fast på, at hjortevildt som “altid” kan og bør reguleres via længere jagttider på de dyr, der er for mange af (hinder etc.) og kortere jagttid på de dyr, som der måtte være for få af. (voksne hjorte) 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 134)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »