En lokal ornitolog har fundet to døde rørhøge ved Horsens Fjord. Tegnene på giftdrab er overvældende. Politiet er gået ind i sagen, og rovfuglene er sendt til undersøgelse

Af Anton Gundersen Lihn, dof.dk

De to døde rørhøge blev fundet ved siden af en opsprættet tamhøne, der var bundet fast til en metalstang.

Endnu engang er rovfugle med stor sandsynlighed blevet ofre for giftdrab.

Denne gang er to rørhøge fundet døende i et område nær Horsens Fjord af en lokal ornitolog, der straks kunne se, at noget ikke var, som det skulle være.

– Jeg fandt de to gispende rørhøgehunner, der lå ovenpå hinanden, ved siden af resterne fra en tamhøne. De lå ved en sti, som fører til nogle foderpladser til fasaner. Den næste tanke, der strejfede mig, var, at det lokale havørnepar mindre end 2 kilometer fra stedet også er i fare for at blive ofre, siger ornitolog Jens Gregersen.

Den opsprættede tamhøne ved siden af de to rørhøge var bundet fast til en metalstang.

I flere tidligere tilfælde af dokumenterede giftdrab på rovfugle er der fundet lignende opsprættede byttedyr, der indeholdt giftstoffet carbofuran.

Rovfugle undersøges for gift

Politiet efterforsker nu sagen, og Naturstyrelsens vildtkonsulent i området har sendt fuglene til undersøgelse på Center For Diagnostik på DTU. Her bliver dødsårsagen klarlagt, blandt andet bliver fuglene undersøgt for spor af gift.

DOF kender til yderligere oplysninger i sagen, der bestyrker mistanken om giftdrab. Oplysningerne er videregivet til politiet.

Ifølge formand i DOF BirdLife, Egon Østergaard, er det vigtigt, at alle potentielle giftsager kommer frem i lyset og bliver efterforsket.

Indsatsen mod faunakriminalitet bør øges

– Det er brandærgerligt, at det fortsætter. Trods stor mediebevågenhed i efteråret viser denne sag, at der stadig er et stort behov for, at politikerne får øget indsatsen mod kriminaliteten mod vores natur. Vi kan kun håbe, at politiet denne gang kan lykkes med at finde og retsforfølge de skyldige, siger han.

DOF har tidligere sammen med organisationerne i Vildtforvaltningsrådet opfordretmiljøministeren og justitsministeren til at styrke indsatsen mod faunakriminalitet.

I marts stillede SF et beslutningsforslag i Folketinget om at bringe strafferammen for faunakriminalitet på niveau med vores nabolande. Forslaget er i udvalgsbehandling, der forventes afsluttet den 19. maj i år.

FAKTA OM FORBUDTE GIFTE

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »