Kim Jensen har rundet det magiske tal på 1.000 nedlagte bukke på trods af at han kun har gået på bukkejagt i 20 år. Bedriften bliver ikke mindre af at mere end 100 af dem, er på over 100 point

Af Redaktionen 28. april 2011

Kim Jensen har nedlagt mere end 100 bukke. 

Beviserne er til stede i så rigelig mængde overalt i huset udenfor Vejen. I stuen er der flere hundrede opsatser, tæt pakket på alle fire vægge. Ovenpå det samme, og i hvert lille rum i huset er der fyldt op, nogen steder fra gulv til loft.

”Jeg skød min buk nummer 1.000 i sommeren 2010”, fortæller Kim.

”Jeg var i England for at gå på jagt med en gammel ven. Tidligere på dagen havde jeg skudt 5 bukke, og vidste nu at det var jubilæumsbukken, der stod for tur. Derfor skulle det være en fornuftig buk, men ikke nødvendigvis en medalje. “

” Det var i begyndelsen af august og brunsten var i fuld gang.”

” På det tidspunkt jager vi stort set hele dagen, og klokken var præcis 12, da han reagerede på bukkekaldet, og stak hovedet ud af busken.”

” Vi skyder de fleste bukke på halsen for at undgå at ødelægge kødet, men nummer 1.000 ville jeg have hovedmonteret, så der gik lige nogle minutter inden han kom fri og jeg kunne skyde ham. Det var ikke noget svært skud, for afstanden var kun 35 meter.

” Det meste af området derovre er skov med små lysninger og derfor et svært terræn at jage i. Til gengæld er det et fantastisk område til brunstjagt, især hvis man har en hjælper med til at kalde mens man selv står klar med riflen.”

” Når afstandene er så små, skal man være klar til at skyde når som helst, for lige pludselig står den der.”

” Ofte kan vi lykkes med at kalde både 2 og 3 bukke frem på samme tid, og så er det muligt at skyde to ved samme lejlighed, hvis man er rigtig hurtig.”

”  Jeg var derovre i 4 dage og skød 28 bukke, herunder nummer 1.000, så det var nogle gode dage” lyder det fra Kim Jensen.

Ikke bare er 1.000 bukke et voldsomt stort tal, men bedriften overgås derudover kun af ganske få andre danske jægere.

En gennemgang af tilgængelig information, viser at der kun er tale om to eller tre personer. Den ene er Heinrich Carl Schimmelmann, Lindenborg, der i løbet af 62 år nedlagde 1.367 bukke. Det svarer til et gennemsnit på 22 bukke om året.

Den anden er Eiler Marcher, der opnåede at nedlægge i alt 1.186 bukke, heraf to år med mere end 50 bukke på en sæson.

Eiler Marcher brugte 57 år til at skyde sine bukke, og opnåede derved alligevel et gennemsnit på 21 bukke om året.

Til gengæld skød Marcher mere råvildt i det hele taget, nemlig angiveligt 1.806 stykker mod Heinrich Schimmelmanns cirka 1.500.

Begge jægere døde i 1970´erne, og siden er der ingen danske jægere, der har passeret det magiske tal på 1.000 bukke, så vidt vides.

Der er dog registreret mindst 7 andre danskere med over 500 bukke på samvittigheden.

Den dansker, der har skudt mest råvildt, er Carl Brehm, som frem til sin død i 1950 havde skrevet over 2.000 stykker råvildt ind i sin jagtjournal. Der foreligger desværre ikke nogen information om hvor mange bukke der var imellem de mange rådyr, men man må antage, at det sagtens kan være langt over 1.000.

Også regulering

Kim Jensen skyder naturligvis en del reguleringsbukke, men der er også en del store skalpe i samlingen.

”Lige i øjeblikket har jeg 95 bukke, der er målt op til over 100 point, men der er yderligere 16 som skal måles op. De går antageligt alle over 100 point”.

Kim Jensen er derfor muligvis den første dansker, der har opnået at skyde 100 bukke over 100 point.

Den sorte buk

”Den oplevelse jeg husker bedst, er min første sorte buk” fortæller Kim Jensen. 

” Det var såmænd ikke nogen stor buk, sikkert en toårs og med et par tynde stænger. Kun med en del god vilje kan den kaldes en seksender.”

” Men jeg havde higet efter en sort buk i mange år, det kunne bare ikke rigtig lykkes. Det var i 2004, og jeg havde netop fået adgang til nogle terræner ved Lüneburger Heide med en ret god bestand af sort råvildt.

” Det var en stor oplevelse, fordi det er et meget specielt stykke vildt”  oplyser Kim Jensen. 

Det er kun 20 år siden, at den første buk faldt for Kim Jensens kugle, hvilket betyder, at han har skudt over 50 bukke i gennemsnit hvert år siden da. Nogle år er naturligvis bedre end andre, og

… hans rekord er 136 nedalgte bukke på et år.

Kim har ikke noget mål om at skyde sig forbi hverken Marcher eller Schimmelmann. Tallene har ingen betydning for ham, jagtoplevelserne er de centrale. På den anden side skal det gå meget galt for ham, hvis ikke de to nævnte bukkejægere bliver overhalet de kommende år, for Kim er stadig vild med bukke.

”Bukkene fascinerer mig bare. Især brunstjagt synes jeg er spændende. Kronhjorte, som jeg har skudt en del af, er slet ikke så spændende og dåhjorte er jeg helt ligeglad med. Min interesse går dog mere og mere i retning af abnorme bukke” slutter Kim Jensen.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »