Opsigtsvækkende tysk dom om nul tolerance overfor jagt og spiritus afskrækker ikke Dansk Land og Strandjagt (DLS)

Af Redaktionen, 19. december 2014 

En tysk domsafsigelse har sendt chokbølger gennem de tyske jagtmiljøer.

En jæger blev i foråret 2014 dømt for at nedlægge en råbuk i spirituspåvirket tilstand, selv om jægerens promille ikke var højere end at han måtte køre bil.

Dommen er nu afprøvet ved det, som svarer til den tyske byret og landsret. Begge instanser har frataget jægeren sin våbentilladelse, da promillen var på 0,39

Deutsche Jagtverband (DJV) er overrasket over dommen og arbejder stadig på at harmonisere promillegrænserne mellem jagt og trafik. Foreningen opfordrer dog deres medlemmer til at være yderst varsomme med indtagelse af alkohol forud for jagt.

Også den danske jagtforening Dansk Land- og Strandjagt (DLS) maner til forsigtighed med indtagelse af alkohol i forbindelse med jagt, selv om de danske regler er knap så restriktive, som de tyske nyfortolkninger.

I Danmark gælder de samme promillegrænser for betjening af våben, som dem der gælder for betjening af køretøjer. Man må naturligvis ikke virke påvirket og grænsen går ved 0,5 promille.

Den opsigtsvækkende tyske nultolerance, der blev stadfæstet d. 22. oktober 2014, har endnu ikke inspireret de danske domstole, som dog naturligvis er opmærksomme på dommen, da debatten p.t. fylder en del i de tyske jagtmiljøer.

Den tyske dom bliver dog mødt med sindsro i DLS, som har talt jægernes sag siden 1991.

– Jagt og spiritus passer ikke sammen, siger formanden Finn Madsen til Netnatur.dk

– En lille én om morgenen inden jagten kan naturligvis næppe skade. Men er det klogt?, spørger formanden.

– Mange øjne hviler på jægerne, og jeg er bange for at også indtagelse af spiritus i forbindelse med jagt kan blive brugt imod os. Som jeg ser det, er der ingen grund til at forære jagtmodstanderen dette kritikpunkt, siger formanden, som drager en parallel imellem holdningen til indtagelse af alkohol under jagt og foreningens holdning til oprettelse af nationalparker.

– Når vi i DLS er modstandere af flere nationalparker i Danmark, er det ikke fordi, vi ikke ønsker naturen og vildtet de bedst mulige vilkår. Men vi frygter, at nationalparkerne bliver anvendt som løftestang til indførelse af endnu flere jagtrestriktioner. På samme måde er det med spiritus og jagt. Også indtagelse af alkohol i forbindelse med jagt kan bruges af jagtmodstanderne til at tegne et negativt billede af jagt og jægere.

– Vi skal som jægere være yderst opmærksomme på, hvordan vi bliver opfattet af vores medborgere, siger formanden, der mener, at den tyske fortolkning minder meget om den svenske indstilling til jagt og alkohol.

– I Sverige ser man også meget restriktivt på indtagelse af spiritus før og under jagt. Derfor vil jeg personligt ikke begræde en stramning af reglerne i forbindelse med indtagelse af spiritus og betjening af våben.

– Men bemærk! Det er ikke fordi jeg ikke under jægerne “en lille en” før jagten eller en øl i pausen for den sags skyld. For det gør jeg. Det er alene signalværdien i jagt og spiritus, som jeg frygter kan give bagslag, slutter Finn Madsen.

Der mangler endnu en skriftlig redegørelse for rettens afgørelse, men indtil det foreligger anbefaler Deutsche Jagtverband, at man helt undlader indtagelse af alkohol i forbindelse med jagt.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 143)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »