Den tyske regering har doneret 8 millioner Euro til et udviklingsprojekt, der bl.a. skal bekæmpe krybskytteri i Afrikas måske største uspolerede naturområde … Områdets elefantbestand er stærkt reduceret

Af Redaktionen

Igennem den tyske udviklingsbank KfW har den tyske regering doneret 8 millioner Euro til et udviklingsprojekt i det østafrikanske Selous, som regnes som en af Afrikas største og mest betydningsfulde naturområder.

Området er hårdt ramt af krybskytteri og har på blot to-tre år mistet to tredjedele af områdets elefantbestand. Det viser en optælling gennemført i slutningen af 2013.

Selous og det tilknyttede økøsystem rummer Afrikas næststørste elefantbestand, men grundet den ulovlige jagt på elfenben er der anslået kun 13.000 elefanter tilbage i området, der er Afrikas ældste og største beskyttede område.

I 1976 blev bestanden anslået til 110.000 elefanter i økosystemet, som dækker et areal på cirka 87.000 km2, hvilket svarer til det dobbelt af Danmarks areal.

Tanzanias præsident Jakaya Kikwete har advaret om, at uden handling, kan omfanget af det nuværende krybskytteri føre til et endnu større tab end det man oplevede i det forrige århundrede.

Selous er en vigtig turistdestination for Tanzania, men beskyttelsen af områdets vildtbestand er ikke kun et nationalt anliggende. Det har global interesse og bør derfor også prioriteres globalt.

Det mener CIC, som tror på, at det kan lade sig gøre at genoprette elefantbestanden.

Selous elefantbestand oplevede en lignende nedgang i midten af firserne, hvor elefanterne blev stærkt reduceret pga omfattende krybskytteri.

Men takket være et fælles projekt mellem Tanzanias og den tyske regering formåede man dengang at standse tendensen og rehabilitere bestanden. I løbet af nogle årtier blev elefantbestanden faktisk fordoblet.

“Hvad der er opnået en gang, kan opnås igen”, mener CIC.

Den tyske regering har allieret sig med Frankfurt Zoological Society (FZS) som vil gennemføre den forvaltningsplan som skal føre til en langsigtet bevarelse af Selous økosystemet. Men desværre vil projektet sandsynligvis først være opperationelt i 2015, hvilke vækker bekymring i CIC.

– Der er ingen tid at spilde. Den nuværende krise i Selous tillader ikke yderligere forsinkelser, da der er et presserende behov for at få vildtbetjentene tilbage i marken så hurtigt som muligt.

– De skal igen på patrulje dag og nat, syv dage om ugen. I kombination med en styrkelse af engagementet, ser CIC dog optimistisk på indsatsen.

Ikke mindst da projektet også opnår støtte fra den tanzaniske Wildlife Division, som har reageret med nødhjælp for at bringe krybskytteriet til ophør.

Også den private sektor er begyndt at stille midler eller udstyr til rådighed. Enten gratis eller til stærkt reducerede priser.

Den tyske regering har kaldt deres program for “Selous Elephant Emergency Project” (SEEP) og udover udstyr til vildtbetjentene i form af uniformer, støvler, kommunikationsudstyr og køretøjer vil Seeps anti-krybskytte-arbejde bistå med ledelse, uddannelse og rehabilitering af andet relevant udstyr.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...