Selv om de svenske jægere har høstet ros for afviklingen af den første svenske ulvejagt i nyere tid har afviklingen medført demonstrationer og politianmeldelser.

Ulvejagt vækker dybe følelser (enten meget positive eller meget negative) hos mange mennesker, langt mere en jagt på f.eks. bjørn. Især i Sverige raser debatten helt uhæmmet. Således er hjemmesiden www.jaktojagare.se fyldt med ulverelaterede problematikker. Og jægerne gør det ikke altid nemt for sig selv.

Sagen kort
Den svenske rigsdag har besluttet at ulvebestanden skal holdes nede på omkring 210 ulve, hvorfor der i år blev udstedt 27 licenser/fældningstilladelser. Samtidigt er det besluttet at indføre ulve udefra for at undgå problemer med indavl.

Demonstration mod ulvejagt
Svensk TV og Radio lokkede den 4. februar op mod 200 deltagere til at deltage i en demonstration i Örebro, rettet imod ulvejagten i Sverige. Demonstrationen ”ulvens dag”, udspringer af en facebook-gruppe der går under titlen ”Bevara och skydda vargen”. Den samme gruppe stod bag et lignende arrangement i Stockholm i midten af januar, hvor mellem 50 og 200 deltog.

Ulv skudt fra helikopter
En hanulv blev her i begyndelsen af februar skudt fra en helikopter nord for Härjedalen. Jagten, som blev gennemført i samarbejde mellem länsstyrelsen og Handölsdalens sameby, tog kun 3 minutter…
Den nedlagte ulv vejede 35 kilo og var af skandinavisk herkomst. Ulven havde forårsaget store problemer for renerne i området.

Ulovlig jagt på ulv
Politiet i Dalarna har fundet et skudsted fra en ulvejagt, og mistænker nu nogen for at have skudt den ulovligt. ”Ulven har ikke forladt stedet ved egen kraft”, siger politiets talsmand, Sven-Åke Petters. En privatperson meldte i forrige uge at han havde fundet nogle mistænkelige blodspor, og da politiet undersøgte det nærmere, fandt de både blod og ulvespor, men altså ingen ulv. Politiet har sikret sporene efter udåden, men vil ikke komme nærmere ind på hvad de består af. Det lokale politi undersøger nu den ulovlige handling, men har ingen vidner eller konkrete mistanker.

Skud mod to ulve i Hasselfors men kun en licens
De sidste dage i januar blev en ulv æret med en ”lit de parade” på udvalgte granris, ikke langt fra hvor den blev skudt. Det indebærer intet problem, da man havde udstedt fældningstilladelse til en enkelt ulv i området ved Hasselfors. Problemet består i at der blev skudt to skud på en ulv i begyndelsen af jagtdagen, men jagten gik videre, selv om ulven ikke faldt. Straks efter blev der skudt en ulv i drevet, en stor 3-årig han. Derfor sluttede jagten anderledes end de 25 jægere havde regnet med, for i stedet for at fejre en vellykket ulvejagt, blev de sigtet for ulovlig jagt. Jægerne er naturligvis kede at det skete, da et større politiopbud gik i gang med at afhøre jægerne og inddrog våben og mobiltelefoner fra de jægere der var involveret i skudepisoderne. Der blev afgivet to skud efter den første ulv, og en senere eftersøgning viste at der var en lille smule blod i sporet. En gruppe på 15 jægere optog forfølgelsen efter den anskudte ulv dagen efter og fandt tegn på at den var gået oven en elv og ind i et andet len. Ulven blev dog ikke fundet.

K

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »