Endnu en bukkejagtsæson med pæne bukkeskalpe i Værebro Ådal, men stadig uden nogle i medaljeklasse.

I en periode var det mere reglen end undtagelsen, at en bukkeopsats fra Værebro Ådal mellem den tidligere Flyvestation Værløse og Roskilde Fjord fandt vej til Danske bukkeopsatsers Top-10 i „Jæger”, tidsskrift for Danmarks Jægerforbund.

Men den både berømte og berygtede ådal er gået bagud af dansen. Det er nu et par år siden, her sidst er skudt en guldmedalje, der er nået frem til Jørgen Kjær, Jyllinge, som det er uomtvisteligt ordner og forhåndsopmåler noget nær 100 procent af opsatserne fra bukke, skudt af jægere i „Frederikssundsfingeren” og en stor del af Sjælland uden for denne.

 

– I denne sæson har jeg indtil nu (24. juni, red.) fået et par pæne opsatser (seksendere) ind fra bukke, skudt i Værebro Ådal. Men her er endnu ikke skudt bukke i medaljeklasse, og der er således endnu ikke bukkeopsatser herfra, jeg har kendskab til, som kvalificerer sig til Top-10, siger Jørgen Kjær, og føjer til, at der dog er spottet nogle store bukke i ådalen.

Blot har jægerne ikke haft jagtheldet med sig. Den eneste store bukkeopsats, Jørgen Kjær indtil videre har haft i hænderne i denne sæson fra området, er skudt mellem Jyllinge og Roskilde – altså uden for Værebro Ådal. Og den nærmer sig stærkt en sølvmedalje. – Man kan diskutere, hvad årsagen til svigtet er.

Jeg kender ikke svaret; det blæser i vinden, mener Jørgen Kjær og understreger, at det jo ikke er nedfældet noget sted, at der hvert eneste år skal skydes mega bukke i Værebro Ådal. – Jeg ved derfor ikke, om de store bukkeopsatser indtil for få år siden var udtryk for, at råvildtbestanden i Værebro Ådal på det tidspunkt var på vej opad, og opsatsstørrelsen har jævnet sig ud, nu hvor der står råvildt overalt i ådalen. Da det gik vildt til, blev der fra 1982-2006 skudt 34 medaljebukke i Værebro Ådal, fordelt på fem guld-,

15 sølv- og 14 bronzemedaljer. Ubetinget størst af disse er opsatsen på 163,62 point fra den buk, Anders Christoffersen i 1999 nedlagde på sin moselod i Gundsømagle. Alene i 2003 blev der i ådalen nedlagt syv bukke med opsatser over 100 point. Så stort et antal kan næppe være en tilfældighed. Men om det vender tilbage helt eller delvist, må tiden vise.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »