Verdens hidtil største Zambezi haj blev i sidste uge fanget ved Breede floden godt 200 kilometer øst for Cape Town.

Lokale fiskere har i årtier berettet om tilstedeværelsen af Zambezi hajer i Breede floden, men fangsten af denne verdensrekord haj på godt 4 meter og mellem 550 og 600 kilo er første gang hajen er videnskabelig bekræftet så langt sydvest på langs Sydafrikas østkyst.

Hajen findes mange steder i verden og er generelt kendt som Bull haj. Sammen med Den Store Hvide og Tigerhajen er den en af kun tre haj typer der er almindeligt kendt for at angribe mennesker. Det pågældende eksemplar er blevet udstyret med tre sporingsapparater, og det har forbløffet videnskabsmændene, at hajen tilbringer natten med at svømme frem og tilbage mellem fiskefartøjer, åbenbart på rov efter fisk.

Når fiskerbådene om morgenen returnerer til kysten, vender hajen sin opmærksomhed til lystfiskernes aktiviteter fra stranden. Zambezi hajens særkende er, at den tåler ferskvand og ofte går langt op i floder. Så skulle man under en fisketur på Sydafrikas østkyst opleve et ekstra kraftigt hug på krogen og båden begynder at flytte sig med stor hastighed, er det nok værd at overveje om linen ikke bør klippes over!

Del gerne artiklen hvor du ønsker...