I Danmark er det ikke trikiner, man tænker mest på i forbindelse med vildtkød. Men mange nedlægger bl.a. vildsvin i udlandet

Af Redaktionen

Trikinen er en parasit med en helt speciel livscyklus. De voksne orme lever i tarmen, hvor de kan formere sig.

Mennesker kan blive smittet via kød, som ikke er gennemstegt.

Larverne vandrer fra tarmen ud i værtens krop. Her opsøger de en muskel, hvor de kapsler sig ind og går i en slags dvale.

Hvis værten, f.eks. et svin, dør og efterfølgende bliver ædt, vil larverne aktiveres i den nye vært og udvikle sig til voksne orme, der starter en ny livscyklus.

Symptomer hos mennesker

Dyr bliver tilsyneladende ikke syge af smitten, men mennesker kan blive alvorligt syge med tarmproblemer, feber, utilpashed og muskelsmerter – altså symptomer, som nemt kan forveksles med banale infektioner.

Et hyppigt symptom er hævelser omkring øjnene. Ved massiv smitte kan muskulaturen, især i hjertet, tage så meget skade, at det bliver livstruende.

Diagnosen kan være svær at stille, og sygdommen er svær at behandle.

Gennemstegning og frysning dræber trikiner

Svinekød og hestekød er de hyppigste kilder til smitte af mennesker, men også forskelligt vildt kan smitte med trikiner.

I Danmark er risikoen for at blive smittet med trikiner generelt meget lille. Der er dog lidt “større” risiko for, at udegående tamsvin, heste og vildsvin har trikiner.

Gennemstegning og frysning dræber visse trikiner, mens fermentering eller røgning ikke nødvendigvis er nok til at dræbe trikiner.

Hvordan får jeg undersøgt et dyr for trikiner?

Heste, vildsvin og udegående svin skal undersøges for trikiner. Det sker rutinemæssigt, når dyrene slagtes på slagteriet.

Hvis du er jæger er du ansvarlig for, at vildtet (vildsvin) bliver trikinundersøgt. Hvis du er landmand og hjemmeslagter et dyr, kan du vælge at lade dyret trikinundersøge.

Prøver til trikinundersøgelse skal sendes til et akkrediteret laboratorium. P.t. er disse laboratorier akkrediterede til trikinundersøgelser i Danmark:

  • Eurofins, tlf. 70 22 42 86
  • Fødevarestyrelsens Laboratorium i Ringsted, Sektion for Mikrobiologi, tlf. 72 27 60 70

Kontakt venligst laboratoriet for oplysning om prøvemateriale og indsendelse.

Kilde: Fødevarestyrelsen