Virker Danmarks første og stærkt omdiskuterede faunabro i Jyske Ås efter hensigten? Videoafsløringer giver svaret 

Af Redaktionen

Danmarks første faunabro tiltrak sig en del opmærksomhed, da den blev etableret i forbindelse med motorvejsprojektet Aalborg Frederikshavn ved indgangen til dette årtusinde. 

– Pengene kunne bruges bedre, og passagen var i øvrigt alt for smal til at dyrene vil anvende den, lød nogle af kritikpunkterne. 

Og sandt er det at der gik lidt tid inden navnlig hjortevildtet i området begyndte at anvende passagen som en “helt naturlig” vandringsrute mellem de to skovområder, der siden 1999 har været adskilt af en stor og hegnet motorvej. 

Men nu viser videooptager at brugen anvendes flittigt. Også af det forsigtige hjortevildt. 

”Det er dejlige billeder, fordi det viser, at faunapassagen lige netop bruges til det, som den er skabt til – nemlig at sørge for, at den lokale hjortebestand kan bevæge sig rundt i området uden at skulle ud på selve motorvejen, hvor de risikerer at blive kørt ned,”
 
Det siger biolog Marianne Lund Ujvári fra Vejdirektoratet.
 
Hun påpeger at særligt dådyr og krondyr har brug for frit at kunne vandre i store områder.
 
Hvis dyrene afskæres fra fri bevægelse risikerer man nedgang i bestanden og i sidste ende indavl i bestanden, påpeger hun på Vejdirektoratets hjemmeside. 

De mange optagelser viser, at især dådyr og rådyr anvender overgangen. 

Den efterhånden store bestand af kronvildt, der opholder sig vest for motorvejen mellem Aalborg og Frederikshavn ses ikke på de optagelser, der er gennemført. 

Øst for motorvejen er bestanden af kronvildt da også endnu sporadisk omend der fra tid til anden meldes om kronvildt i området, der huser tæt bestand af ikke mindst dåvildt. 

Årsagen til at hjortevildtet nu anvender overgangen bunder i flere ting.

Dels at de efterhånden har vænnet sig til passagen, og dels at den er skærmet af mod den undergående trafik. Buske og anden vegetation på overgangen får ligeledes overgangen til at glide ind i landskabet. Mange af de dyr, der bruger overgangen, vil næppe opdage at de rent faktisk passerer en trafikeret motorvej. 

 

Faunabro Jyske Ås ligger på motorvejen mellem Aalborg og Frederikshavn og er etableret i 1999. Den er Danmarks første faunabro og billedet her er fra vinteren 2006, hvor overgangen endnu kun var sparsomt bevokset.

Skal passagen fortsat virke efter hensigten lyder opfordringen fra vejdirektoratets biolog, at hundeluftere i videst mulig omfang undlader at bruge faunabroen.

”Vi kan se, at en del mennesker går henover faunabroen – og nogle har løse hunde med. Det er uheldigt, for jo flere mennesker og hunde, der bruger faunabroen – jo færre hjorte anvender den”

Det udtaler biologen, der påpeger, at dette i givet fald kan udløse et problem for hjortevildet. 

– Hvis hjortevildtet skræmmes væk, kan det resultere i, at de forsøger at krydse selve motorvejen med risiko for at blive påkørt

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 144)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »