Den spanske konge Juan Carlos anklages for at have gået jagtlobbyens ærinde mod ny spansk jagtlov.

Af Redaktionen

Den spanske konge Juan Carlos beskyldes for at have blandet sig i politik, fordi han har kritiseret den venstreorienterede spanske regerings kontroversielle nye antijagtlov. Ifølge Telegraph.co.uk skulle kongen, som har stor passion for jagt på spanske stenhøns, have stillet spørgsmål til en minister om et forbud mod brug af blyhaglspatroner til vandfuglejagt i spanske vådområder.

Argumentet mod blyhagl er det velkendte, nemlig at indtagelse af blyhagl under fødesøgningen i lavvandede områder årligt koster tusinder og atter tusinder af svømmefugle livet. Kongen brød dermed en mangeårig tradition for, at monarkiet holder sig fri af politik, efter det er kommet frem, at han stillede miljøminister Cristina Narbona spørgsmål om loven, før den var godkendt af parlamentet i december.

Desuden har kongen været i kontakt med den spanske jagtorganisation, som er stor modstander af den nye lov. Økologer har i kraftige vendinger kritiseret dette. Koordinator for økologerne, Theo Oberhuber, udtaler således: “Det er beklageligt, at kongen har brugt sin indflydelse til at bruge tid, som koster skatteyderne penge, til at hjælpe den spanske jagtlobby. Jagt er ikke noget, som mange spaniere er interesseret i”, mener han, uagtet Spanien ifølge andre kilder over for Netnatur.dk opgiver antallet af jægere i Spanien til over en million ud af en befolkning på cirka 40 millioner. Joan Pluig fra det nationalistiske Esquerra Republicana Catalana parti forlangte, at den offentlige finansiering af den kongelige spanske familie standses.

“Vi ønsker ikke at betale af den offentlige kasse til, at kongen kan gå på jagt efter fredede dyrearter”, siger Joan Puig. Miljøminister Cristina Narbona har holdt hovedet koldt. Hun har nægtet at besvare spørgsmål om kongens indblanding med henvisning til, at hans henvendelse i sagen havde privat karakter. Tusinder af spanske jægere marcherede lørdag 1. marts gennem Madrid i protest mod den nye lovgivning, kendt som “Loven om national arv og Biodiversitet”.

I optoget indgik omkring 500 greyhounds, som bruges til harejagt i Spanien. Med i optoget var også falkonerer, og marchdeltagerne bar bannere med påskriften: “For landdistrikterne, jagt og bevarelse”. Formålet med protestmarchen var at presse den socialistiske regering forud for det spanske parlamentsvalg søndag 9. marts.

Det er ikke første gang, Kong Juan Carlos har været involveret i kontroverser om jagt. Fort to år siden stod han anklaget fort at have skudt en tam vodkaberuset bjørn i Rusland. En undersøgelse frikendte ham dog efterfølgende pure for anklagen.

Hans forkærlighed for tyrefægtning bringer ham i uenighed med dronning Sofia, som ikke blot er vegetar. Hun er også stor modstander af tyrefægtning og prøver at få de unge i den royale familie til ikke at ofre tyrefægtning interesse. El Zarzuela, kongeslottet i Madrid, nægter, at kongen har handlet upassende på vegne af jagtlobbyen.

“Kongen er jæger, men han har også stor interesse for miljøet, og dette var hans interesse i sagen”, siger en talsmand fra El Zarzuela. En unavngiven royal kilde tilføjer: “Jagt og politik bør ikke blandes sammen”. Juan Carlos besteg den spanske trone i 1976 efter diktator Francisco Franco’s død. Uden at have involveret sig i politik krediteres kongen for sit bidrag til, at Spanien efter Franco’s død er blevet et moderne demokrati.

%d bloggers like this: