I alt fire havørne er nu fundet døde på Tåsinge på mindre end en uge. Det ligner giftdrab, siger DOF BirdLife

Af Anton Gundersen Lihn

– Det er forfærdelig trist. Dem der er fundet i dag, er den ene forældrefugl i områdets ynglepar og to unger. Nu er de gået tabt. Jeg har svært ved at finde ord for, hvor vred og trist jeg er over det, siger leder af DOFs Projekt Ørn, Kim Skelmose.

De tre havørne, der er fundet mandag, lå alle tre døde under redetræet med få meters mellemrum.

Tidligere bevist giftdrab i området

Og det giver en meget kraftig mistanke om, at ørnene er blevet forgiftet, siger Kim Skelmose.

– Tre havørne falder ikke samtidig døde om og dratter ned fra reden helt naturligt. Når der ligger tre døde ørne på den måde, så bestyrker det i den grad mistanken om en forbrydelse med gift, siger Kim Skelmose.

Den første havørn, der blev fundet onsdag i sidste uge i samme område, havde ingen ydre skader.

Og med fravær af synlige trusler for de fredede rovfugle, som befærdede veje og højspændingsledninger, så mistænkes også her et giftdrab.

Mistanken om gift skal også ses i forlængelse af fundet af en død rød glente i samme område i foråret.

I sidste uge afslørede en obduktionsrapport fra DTU, at den røde glente, der ligesom alle andre rovfugle i Danmark er fredet, var død ved forgiftning med nervegiften carbofuran.

Politiet er gået ind i sagen

Politiet var på findestedet med de tre havørne i dag og har nu de tre døde ørne i deres varetægt. Den første havørn blev indleveret til obduktion på DTU fredag aften.

– Jeg håber, og jeg forventer, at politiet tager den her sag alvorligt, og at vi kan få den opklaret, hvis obduktionen viser tegn på for eksempel carbofuran, siger Kim Skelmose.

Desværre taler statistikken for opklaringer dog imod. Sager om forgiftninger og drab på rovfugle bliver meget sjældent opklaret. Sagerne bliver anmeldt, men bliver kort efter henlagt af politiet.

Behov for erfaring og ressourcer

– Der mangler erfaring, specialviden og ressourcer til at opklare den type af sager, og derfor kommer de sjældent længere end til arkivskabet, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

I DOF BirdLife har man længe ønsket sig en særlig politienhed til at efterforske og opklare sager om ikke bare faunakriminalitet, men også ulovligheder i forbindelse med natur og miljø generelt.

Især med den aktuelle genforhandling af politiforliget er det oplagt netop nu at afsætte ressourcer til efterforskning af natur- og miljøkriminalitet, mener DOF BirdLife.