Flere og flere husejere, også i de store byer, har bøvl med husmår. For mange ender husmåren som et sandt mareridt. Hvis det lille, adrætte rovdyr først får etableret sig og stiftet familie på husets loft, kan det ofte medføre omfattende materielle skader

Af Redaktionen

Men netop nu er der en oplagt mulighed for at tage første skrift til at forebygge mareridtet. Sne er nemlig god til at afsløre, om der er husmår på spil ved ens hus. Samt hvilken vej de i givet fald kommer ind i huset.

Dyrets fodspor i sneen er nemlig relativt nemme at aflæse. Bl.a. fordi dyret bevæger sig på en meget særpræget måde.

Modsat f.eks. en kat, der bevæger sig i gang, kommer husmåren frem ved at foretage hop på cirka 50 centimer. Når dyret lander, sker det med for- og bagpoter samlet.

– Derfor vil husmårens fodspor være relativt store, fortæller vildtkonsulent Markus Sandor Hestbæk fra Skov- og Naturstyrelsen. Vildtkonsulenten understreger dog, at husmårens fodspor let kan forveksles med andre mårdyr som f.eks. skovmår, ilder og mink:

– Men det er ret sjældent, at skovmår, ilder og mink går tæt på folks huse.

Af pattedyr er det typisk katte og så netop husmår, der færdes tæt på huse. Og det er meget nemt at se, om fodsporene kommer fra en kat eller husmår.

Forebyggelse

For at forebygge indtrængen af husmår kan man f.eks. sørge for at afspærre de steder, hvor måren kan slippe ind i huset. Man kan også opstille fælder i f.eks. loftsrum.

En anden mulighed er at skyde dyret, hvis det befinder sig inde på ens grund. Hvis man ikke selv har jagttegn, kan man tage fat i en jæger og få vedkommende til at foretage det fornødne. Hvis man ikke selv kender en jæger, kan man kontakte den lokale jagtforening. Her vil der ofte være hjælp at hente, forklarer Sandor Hestbæk Markus. Der er mange fordele ved at gribe ind så hurtigt som muligt:

Husmåren kan nemt gå hen og blive et dyrt bekendtskab. Det ses bl.a., at dyret går til angreb på isoleringsmaterialer. Hvis man får skader på sit hus som følge af husmår – og andre skadedyr – vil der nemlig ofte ikke være en krone at hente i erstatning fra ens forsikringsselskab. Kommer det f.eks. så vidt, at taget skal pilles midlertidigt af huset for at lave en ny isolering, kan regningen løbe op i flere hundrede tusind kroner. En udgift som man altså selv skal betale:

Det er korrekt, at en almindelig hus- eller ejendomsforsikring som udgangspunkt ikke dækker tab i forbindelse med angreb fra skadedyr. Det gælder også husmåren. Dog kan man hos visse forsikringsselskaber tegne en forsikring, som dækker i forbindelse med skadedyr, siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen, der hører under forsikrings- og pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

LÆS MERE OM HUSMÅREN

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »