Husmåren forveksles nemt med skovmår. Som navnet antyder, kan en husmår sagtens bruge et loftrum eller udhus som bo

Af Redaktionen

Husmåren (martes foina) er almindeligt forekommende i hele Danmark. Dog mangler den på øer som Anholt og Bornholm.

Udseende

Husmåren ligner skovmår, men til forskel fra skovmårens gule halsplet, er husmårens halsplet hvid, og den kan strække sig ud på forbenene.

Pelsen består af to lag; den inderste underuld som er lys, og de yderste dækhår, der er mørkebrune. Underulden ses tydeligt under dækhårene. Den buskede hale bliver omkring 25 centimeter lang, mens dyret fra snudespids til halerod måler ca. 45 centimeter. Husmåren vejer 1,0-2,3 kilo, hannen er større end hunnen.

Man kan også kende husmåren fra skovmåren på snuden, idet husmårens snude er lys, og skovmårens er sort.

Husmårens føde

Husmåren foretrækker smågnavere, fugle og fugleæg, men den tager også frøer, insekter, ådsler og bær.

Når husmåren har taget et fugleæg ligger skallen tom tilbage, for indholdet er suget ud af et hul, som måren laver.

Levevis

Husmåren lever i småskove, i det åbne, dyrkede land samt i bebyggede områder.

Dyrene er overvejende nataktive, men kan især om sommeren, når nætterne er korte, også ses om dagen. Boet er som regel et hult træ, en forladt rævegrav, en forladt rovfugle- eller egernrede, men også loftet i et hus eller udhus kan bruges.

Husmår er typisk solitære dyr, hvilket vil sige, at de uden for parrings- og yngletiden færdes alene. Begge køn forsvarer et territorium mod individer af deres eget køn, men hannernes territorium er større end hunnerne og kan overlappe med flere hunners leveområde.

Dyrene parrer sig i juli-august, men da husmåren har forlænget drægtighed, fødes kuldet på 2-4 unger først i april måned.

At husmåren har forlænget drægtighed (i lighed med råvildtet) betyder, at æggene, når de er blevet befrugtede, befinder sig i et hvilestadium i livmoderen, og først sætter sig fast i livmodervæggen for at udvikles i februar-marts måned. Derefter tager fosterudviklingen omkring en måned.

Trusler og bevaring

Husmåren er almindeligt forekommende i Danmark, og arten er det eneste rovdyr, foruden ræven, som der er fastsat jagttid på. Der nedlægges årligt omkring 4.000 husmårer.

Danmark er nordgrænsen for husmårens udbredelsesområde, og husmåren findes ikke andre steder i Skandinavien.

Kilde: Miljøstyrelsen

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
http://www.shoesvoka.com/nike-62797
http://www.topshoesbpo.com/football-shoes-87474
https://www.coolshoesup.com/lifestyles-shoes-65667
http://www.outletzonesus.com/lifestyles-shoes-womens-73718
https://www.coolshoeszmz.com/lifestyles-shoes-womens-88469
https://www.saleshoesemz.com/nike-golf-shoes-42721
http://www.shoescooleby.com/nike-lifestyle-shoes-83665
http://www.shoesasooutlet.com/nike-lifestyle-womens-15887
http://www.resshoescool.com/nike-lifestyle-womens-15887
http://www.mmshoesforcheap.com/nike-lifestyle-womens-15887
http://www.goodvvshoes.com/nike-lifestyle-womens-15887
http://www.latestshoesgood.com/nike-flyknit-womens-shoes-22696
http://www.thebewoutlet.com/nike-flyknit-womens-shoes-39786
http://www.highquality23outlet.com/nike-air-max-29776
http://www.theemshoes5.com/nike-air-max-29776
http://www.cool23outlet.com/nike-air-max-29776
http://www.highquality5outlet.com/nike-air-womens-24369
http://www.welshoes2019.com/nike-air-womens-24369
http://www.theshoesvvv.com/nike-air-max-2017-womens-29925
http://www.kikishoescheap.com/nike-air-max-2019-56838
http://www.kikishoesvip.com/cheap-nike-free-run-49884
http://www.ccshoesvip.com/cheap-nike-free-run-26282
http://www.nkshoesccoutlet.com/cheap-nike-free-run-49884
http://www.theniceshoesoa.com/max-32348
http://www.coolshoes121.com/max-32348
http://www.coolshoes531.com/max-32348
http://www.thenkbestshoes.com/football-shoes-59548
http://www.cheapnkniceoutlet.com/football-shoes-59548
http://www.cheapnkrealcool.com/football-shoes-59548
http://www.cheapnkbestshoes.com/lacrosse-shoes-27313
http://www.topnkcoolshoes.com/lacrosse-shoes-27313
http://www.topnkusashoes.com/lacrosse-shoes-27313