Den 3. november fejres Hubertusdag mange steder i Europa. Sammen fejrer mange jægere på tværs af landegrænser jagtens skytshelgen Sankt Hubertus

Af Peter Thisted

Hubertus levede fra omkring år 655 til 727. Han blev af mange betragtet som en aldeles hensynsløs jæger, men legenden om hans omvendelse er velkendt for mange jægere.

Hubertus mødte under en jagt en helt hvid kronhjort, som han straks ønskede at nedlægge. Da han tog sigte på hjorten, opdagede han et lysende kors midt i hjortens gevir, hvorefter han faldt på knæ.

Fornyet respekt

Denne oplevelse forandrede totalt Hubertus’ forhold til jagten. Ud over at konvertere til kristendommen begyndte han nu også at se på dyrene med en helt fornyet respekt.

I dag er det Sankt Hubertus dag

Hubertusjagten er et forhindringsløb til hest, der foregår hvert efterår, er opkaldt efter jagtens skytshelgen Hubertus, selv om der ikke er tale om jagt i almindelig forstand. Danmarks mest kendte Hubertusjagt afvikles den første søndag i november i Dyrehaven nord for København.

Efter sin død blev Hubertus den 3. november i året 743 kanoniseret af paven og dermed ophøjet til helgen.

På Hubertusdagen har mange kirker messer, hvor udsmykningen holdes i efterårets farver med blandt andet grene og løvfald fra skoven samt udstoppet vildt og trofæer. Til messen hører naturligvis også jagthornsblæsning som en fast ingrediens.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »