– Mange steder mistrives råvildtet, påpeger Danmarks Jægerforbund og og årsagen er i følge forbundet at jægerne skyder for mange bukke 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 168)

Af Redaktionen

– Mange steder mistrives råvildtet, fordi bestandene i nogle områder er for store af den grund, at man ikke skyder hundyr og lam nok. Der er meget fokus på bukkene.

Det udtaler Niels Søndergaard, jagtfaglig chef hos Danmarks Jægerforbund (DJ) over for Landbrug Fyn.

“Jægerne er alt for fokuserede på bukkejagten og jagttrofæet, siger Danmarks Jægerforbund” Det skriver mediet indledningsvis til artiklen. 

Forbundets jagtfaglige chef mener, at der skydes for mange bukke i forhold til råerne at der nogle steder er så mange dyr, at det fører til dødsfald i bestandene. 

Dermed ser det ud til, at den den jagtfaglige chef genoptager den interne konflikt i Jægerforbundet om årsagen til de syge rådyr og bestanden, som i nogle områder viser så kraftig faldende tendens, at det trækker det samlede udbytte for hele landet ned. 

DJ’s interne vildtbiolog Carsten Riis Olesen har nemlig tidligere frikendt den såkaldte skæve afskydning i forhold til den såkaldte råvildtsyge, der har ramt ikke mindst Fyn og i årtier holdt bestanden på langt under tidligere tiders niveau.

Men DJ’e egen vildtbiolog mener ikke de syge rådyr kan forklares med skæv afskydning. 

Den skæve afskydning har næppe noget at gøre med det syge råvildt har det tidligere lydt fra DJ-biologen, der er specialiseret i hjortevildt.  

DJ-BIOLOG GÅR I RETTE MED FORDOMME OM RÅVILDTSYGE

En af verdens mest anerkendte forskere indenfor hjortevildt, den nu pensionerede Helmuth Strandgaard, tror heller ikke på forkert afskydning, som årsag til råvildtsygen. 

VILDTFORSKER FRIKENDER JÆGERE I SAG OM RÅVILDTSYGE

Den jagtfaglige chef fastholder dog, at forkert afskydning kan føre til mistrivsel blandt råvildtet. 

Han påpeger overfor landbrugsmediet, at man skal sørge for, at afskydningen sikre, at man holder bestanden under den naturlige bæreevne.

– Derved får men større bukke og nogle større trofæer at skyde, forklarer han i følge Landbrug Nord.

Konkret mener Danmarks Jægerforbund, at der kan skydes én buk på et areal, hvor der siden nedlæggelsen af den sidste buk, er skudt én rå og et mindst et lam.

Dermed ser det ud til, at Danmarks Jægerforbund holder jægernes fast på at afskydningen er årsagen til mistrivsel blandt det danske råvildt. 

Danmarks Jægerforbund har tidligere – som den eneste grønne organisation i Vildtforvaltningsrådet – afvist behovet for at gennemføre en undersøgelse, der kan klarlægge om der er sammenhæng mellem råvildtsygen og brug af tungmetaller i gylle fra især besætninger med produktion af smågrise. 

Klik på linket hvis der ønskes adgang til flere artikler om den lange debat om den mulige sammenhæng mellem Danmarks syge råvildtet og dele af svinebrugets anvendelse af tungmetaller i naturen

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »