Forskere påpeger, at vores oprindelige opfattelse af kvinder som jægere meget vel kan være misvisende

Af Redaktionen 

Kvindelige storvildtjægere bliver efter meget at dømme mere og mere almindelige samtidig med, at antallet af kvinder, der består jagtprøven og bliver jægere, stiger. 

Men i det store billede er det endnu kun få kvindelige jægere. Jagt er stadig domineret af mænd. 

Men hvorfor denne køns-fordeling?  

Årsagen kan bunde i at jagtinstinktet – i almindelighed – er mere udviklet hos mænd end det er hos kvinder. Men forklaringen på den skæve kønsfordeling kan også være kulturelt bestemt. 

Oprindeligt havde kvinderne måske ikke så nemt ved at følge med på de ofte længerevarende storvildtjagter på grund af graviditet og pasning af mindre børn. 

Sandheden ligger nok et eller andet sted mellem de to synspunkter. Og dog!

At jagt på storvildt – helt fra begyndelsen – har været forbeholdt mænd bliver nemlig udfordret af en gruppe antropologiske forskere, som har set nærmer på en af de ældste amerikanske gravpladser man kender til.

Gravpladsen er omkring 9.000 år gammel og forskerne undrer sig over, at de ikke er kønsopdelte. Fundet af en ung kvinde, begravet med en række redskaber til storvildtjagt, får dem til at antage, at kvinderne også deltog aktivt i storvildtjagterne.

Synspunktet begrundes med, at stammesamfundene havde brug for alle der kunne kaste et spyd og dermed gøre sig nyttige under jagt …

Mellem 30% og 50% af de ældste storvildtjægere vi kender til i Amerika kan have været kvinder, hvilket får et forskerhold til at antage, at jagt på storvildt har været mere kønsneutral end tidligere antaget.

 

Fundet af den unge kvinde – begravet blandt mandligere jægere – indikerer, at vores opfattelse af den oprindelige jæger- og samlerkultur kan være misvisende. 

Stenaldermændene var ikke de eneste, der jagede storvildt, og kvinderne var ikke “kun” samlere og småvildtjægere. 

Hvis forskernes synspunkt holder vand, er den igangværende udvikling ikke udtryk for fagre nye tider. Det er blot udtryk for, at vi nu bevæger os mod en mere normal kønsopfattelse af storvildtjagt, da menneskeheden har levet meget længere i stenalderen end i nogen anden periode, som vi kender til. 

Bemærk i den forbindelse, at hver trejde nye jagttegnsløser i Norge i dag udgøres af kvinder. 

Læs også: NORSKE KVINDER VILDE MED JAGT

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 147)

 

 

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »