De nordjyske argumenter har gjort indtryk i Den Nationale Hjortevildtgruppe, som nu kommer kritikken i møde …

Af Redaktionen 

Det har længe været ganske vist. Men nu står det klart, at den nordjyske kronvildtmodel kan overleve. I hvert fald delvist.

Nordjyske jægere nord for Limfjorden skal alligevel ikke følge de generelle jagttider, som i det nyeste udspil fra Den Nationale Hjortevildgruppe skal gælde for hele landet.

Meget tyder på, at Den Nationale Hjortevildtgruppe har lyttet til de argumenter, der har været fremført. Ikke mindst de redegørelser, som vildtbiolog Egon Bennetsen har skrevet på Netnatur.dk, har efter meget at dømme medført, at man nu tillader en vis fleksibilitet i forvaltning af de generelle jagtperioder.

LÆS OGSÅ: Den nationale hjortevildtgruppe skyder ved siden af målet

Men den seneste udmelding fra Den Nationale Hjortevildtgruppe kan jægere nord for Limfjorden også fremover vælge at gøre, som de altid har gjort, nemlig starte jagten den 1. november.

I udspillet fra Den Nationale Hjortevildgruppe er der dog lagt op til differentierede jagtider på hjort samt hind og kalv. Fremover må hjort kun nedlægges i seks uger.

Og denne reducering af jagttiderne slipper nordjyderne ikke for, selv om de hidtil har haft tre måneders jagttid på kronhjort. Men den regionale hjortevildtgrupper kan nu flytte de op til 6 ugers jagttid på hjort i perioden fra 1.9 til 31.12 og selv om intet endnu er vedtaget, kan man næppe forestille sig andet end, at nordjyderne vælger perioden første november til medio december.

Det seneste udspil fra Den Nationale Hjortevildtgruppe er i sagens natur kun et udspil og det sidste punktum er ikke sat i den indstilling, som i foråret skal sendes frem til den siddende miljøminister.

Lang vej endnu

Der er endnu mange punkter, der skal diskuteres vedr. bl.a. arealbegrænsninger og SMS-kontrol. Både eksternt og internt i Den Nationale Hjortevildtgruppe er der forhold i forslagende, der skal afklares. Ikke mindst visse juridiske aspekter i det fremførte udspil står endnu ret uklare.

LÆS OGSÅ: SMS-registrering ved nedlæggelse af hjort

Men med den seneste imødekommelse af den nordjyske kritik, er en sten på vejen blevet fjernet for Nordjyderne. Og selv om der også nord for Limfjorden er lige så mange meninger, som der er jægere, er næppe tvivl om, at det seneste udspil i langt de fleste nordjyske jægerhjem vil blive opfattet som positivt.

Jægere nord for Limfjorden ønsker nemlig ikke brunstjagt og med den nye fleksibilitet, der nu er indbygget i modellen, er det altså ikke et must, at et område følger de generelle jagttider sålænge de holder sig til maksimalt seks ugers jagttid på hjort.

Selv om fleksibiliteten i den nye hjortemodel vil blive opfattet som et skridt i den rigtige retning, er der næppe tvivl om, at SMS-kontrol, arealbegrænsing og den generelle nedsættelse af jagttiderne på hjort vil vække lige så meget opstandelse i Nordjylland, som det givetvis vil gøre i landets øvrige hjortejagtsregioner.

LÆS OGSÅ: Hjortedebat afslører stort demokratisk underskud

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »