Går turen til det populære Sydafrika, så kan der være mange overvejelser omkring det udstyr, man vil medbringe på turen

Af Peter Thisted

Den mest almindelige riffel er en repeter med lås af mausertypen. Det er et pålideligt våben og også den mest anvendte riffeltype, blandt de danske jægere. Den er et oplagt valg til turen.

En dobbeltriffel er ikke helt så almindelig på vore breddegrader, men den er ikke usædvanlig i Sydafrika, når man taler om kategorien “Dangeous Game” eller “Big Five”.

Dobbeltrifler tilhører som oftest familien af de store kalibre som .400 og opefter. Det er tillige en kostbar våbentype, både i anskaffelse og i ammunition. Er du den glade indehaver af sådan én med påmonteret kikkertsigte, så kan den være et godt valg til turen, hvis det er de større vildtarter, der står på ønskesedlen, og du ikke har planer om at skyde på meget lange hold – for det er denne type ikke specielt egnet til.

De halvautomatiske rifler er forbudt til jagt i Sydafrika, så dem behøver vi ikke komme nærmere ind på her.

Buejagt i Sydafrika

Buejagt er tilladt i Sydafrika og der kræves ikke nogen tilladelse til at indføre bue og pile til landet.

Regler for indførelse af våben

  • Der må maksimalt indføres 4 våben og 200 patroner i alt.
  • Der må medbringes maksimalt 5 kg ammunition pr. person (vægten er eksklusiv ammunitionsæsken).
  • Der må indføres maksimalt 2 våben af samme kaliber pr. person (og maksimalt 2 våben pr. våbenetui).
  • Du skal udfylde og medbringe en formular (SAPS 520), med navn, våbendetaljer m.v.
  • Der skal medbringes en officiel invitation til jagt derfra, hvor du vil jage.
  • Du skal som minimum være fyldt 21 år.
  • Du skal medbringe et gyldigt EU-våbenpas med de våben, som du ønsker at indføre.

Valg af kaliber til jagten

De større kalibre kan være en nødvendighed til jagt på de store vildtarter som bøffel, flodhest og elefant, men det er i sagens natur bedst for de jægere, som har hård hud på skulderen.

De største kalibre er ofte kun udstyret med korn og kærv og de er derfor ikke specielt velegnede til skud på længere hold. Dog er kaliber .375 H&H samt .416 Rigby ganske fine til de længere skudafstande, hvis de ellers er monteret med en tilstrækkelig god optik.

Bevæger vi os lidt længere ned af kaliberskalaen, så får vi en højere præcision men selvfølgelig også lidt mindre slagkraft. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvilke kalibre der er tilladt til de forskellige vildtarter.

SE MINIMUMSKRAV TIL AMMUNITION I SYDAFRIKA HER

Selv om en given kaliber er tilladt, så er det værd at overveje, hvilken type ammunition du vil anvende. Selv om du overholder lovkravet, så er det ikke sikkert, at den ammunition du har i tankerne også er velegnet/optimal. En tur til Sydafrika er dyr, og det er dumt at spare de disse penge på ammunitionen.

Et eller flere våben

Skal man jage vildt i varierende størrelser, så kan det være en god idé enten at medbringe flere våben, eller som det ofte ses i dag, medbringe et våben med tilhørende vekselpibe.

Hvis ikke ovenstående er en mulighed, så medbring et våben, som er egnet til det største vildt, du ønsker at jage. Har du således bøffel på toppen af menukortet (minimumskrav = 16,2 g/250 grains), så vil en .375 H&H fint kunne klare det hele. Det er blot et spørgsmål om at medbringe ammunition med forskellig kuglevægte/type, så klarer den også fint det mindre vildt.

Kudu

Planlægger du “kun” at nedlægge de mindre vildtarter, så kan du i princippet sagtens medbringe f.eks. en 6,5×55 – men her bør du vælge de bedste og tungeste projektiler. Du skal dog være opmærksom på, at der er arter, som ikke er legale til denne kaliber – eksempelvis kudu, oryx, eland m.fl.

Hvad kan anbefales?

Vi vil ikke her anbefale nogen bestemt kaliber. Det vil, som tidligere nævnt, være op til den enkelte og hvad der skal jages.

Du kan dog komme langt ved de fleste vildtarter, hvis du medbringer de danske jægeres fortrukne kaliber .308Win eller en “dirty old six” .30-06’er. Til begge kan man få et stort udvalg af ammunition, så man fint kan være dækket ind.

Et andet godt valg kunne være kaliber .300Win Mag, som der også er ganske mange danske jægere der benytter i dag.

Det er ærgerligt at løbe ind i begrænsninger på en tur, hvis man pludselig får lyst til at jage noget andet, end der var planlagt hjemmefra. Derfor kan det være en god idé, at medbringe mindst en 7 mm.

Lyddæmper

Det er tilladt at bruge lyddæmper i Sydafrika, så har du én, så er der ingen grund til at lade den blive hjemme i våbenskabet.

LÆS OGSÅ: Gode råd om safaribeklædning

pt@netnatur.dk

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »