Naturstyrelsen har et Schweiss-Register for at give jægere og trafikkanter en hurtig og professionel hjælp, hvis man har skadet et større dyr og ikke selv kan finde og aflive det

Af Naturstyrelsen

Det danske Schweiss-register består af omkring 180 frivillige hundeførere, som er fordelt over hele Danmark.

Med deres specialtrænede hunde står disse ulønnede hundeførere til borgernes rådighed og skal kun have godtgjort deres kørselsudgifter af rekvirenten.

Det er næsten udelukkende hjortevildt, der eftersøges.

Information om det danske Schweiss-register

“Schweiss” er tysk, og betyder blod fra klovbærende vildt. En schweisshund er en hund, der er trænet i at opspore såret hjortevildt.

De fleste eftersøgninger i Danmark skyldes jagt. Hvis der i forbindelse med jagt på hjortevildt er tegn på anskydning, og vildtet ikke er fundet inden for seks dagtimer, skal jægeren ifølge jagtloven tilkalde en hundefører fra Schweiss-registret.

Disse hundeførere har et særligt legitimationskort, der giver dem ret til at eftersøge nødstedt vildt på enhver privatejet eller statslig ejendom.

SE OGSÅ: Hvordan bliver man schweisshundefører

Trafikskaderne er stigende

Med den voksende bestand af hjortevildt er der et stigende antal trafikkanter, der påkører hjortevildt og efterfølgende ikke selv kan håndtere situationen.

Påkørt hjortevildt, der er flygtet fra ulykkesstedet, skal hurtigst muligt meddeles til en hundefører i Schweiss-registret med klare angivelser af, hvor det er, at påkørslen har fundet sted.

Stedet bør afmærkes tydeligt i rabatten, for at hundeføreren ikke skal bruge lang tid på at lede efter påkørselsstedet, for først derefter at kunne starte sin eftersøgning. Skadet vildt skal altid findes så hurtigt som overhovedet muligt.

Megen tid og mange lidelser kan spares ved en effektiv og synlig afmærkning af påkørselsstedet.

Dyrenes Vagtcentral kontaktes straks på tlf. 1812 i de situationer, hvor der er tale om hjortevildt, der ved kollisionen er dræbt øjeblikkeligt og blot skal bortskaffes, eller hvor dyret ikke selv kan flytte sig fra påkørselsstedet, og skal aflives hurtigt og professionelt.

Se mere på Schweiss-registrets egen hjemmeside her: www.schweiss.dk


FØLG OGSÅ NETNATUR.DK PÅ FACEBOOK
Gå ind på Netnatur’s facebook side, tryk på knappen “Følger” og marker punktet “Se først”.
Så sikrer du dig, at du får alle nyheder.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »