Engflåt kan være dødelig for de hunde, som må lægge krop til parasitten, men hvor farlig er den egentlig for hunde og mennesker?

Af Redaktionen

Her i landet blev engflåt første gang konstateret på en guldsjakal – som under en jagt uheldigvis blev forvekslet med en ræv og dermed nedlagt ulovligt.

Læs også: Guldsjakal nedlagt

Engflåten er noget større end en almindelig skovflåt og kendes på et mønstret mærke på overkroppen.

Det, som især er karakteristisk for engflåt, er dog, at den i værste fald kan overføre parasitter, der kan være fatale for de hunde, som må lægge krop til det blodsugende parasit.

“Parasitten er meget alvorlig og kan ende med en dødelig udgang”.

Det siger René Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet til TV2.dk

Hundemalaria

Babesia Canis, som også kaldes for hundemalaria, rammer de røde blodlegemer på samme måde som malaria og i øvrigt en anden flåt-båren sygdom, nemlig Anaplasmose. Blod i hundens urin kan være tegn på inficering forklarer René Bødker til TV2.dk

Han oplyser også, at ingen af de undersøgte engflåt i Danmark har været inficeret med den farlige parasit.

Ifølge René Bødker opfordrer til, at man er opmærksom og behandler sine hunde med flåtmidler.

JAGTFLÅT: NY OG AGGRESSIV KÆMPEFLÅT BREDER SIG OMKRING OS

Mennesker bliver måske syge, men dør ikke ved nærkontakt med engflåt. Det samme gælder ikke altid for hunde. Nær Essex i England blev et område sidste år ramt af et udbrud af den nye engflåt og det førte til, at et stort antal hunde blev syge og flere døde af parasitten Babesia Canis, som engflåt kan være bærer af.

Engflåt er rykket nordpå

I Danmark er der i april måned 2019 indtil videre konstateret 5 hunde på Lolland Falster, som er blevet smittet med Babesia.

Flåten er de sidste 15 år langsomt rykket nordpå, og den findes nu i den danske natur. Formentligt er de inficerede engflåter kommet her til med fugle, hvilket betyder, at flåterne også kan være andre steder i Danmark.

– Hunde skal dog blot beskyttes med et helt almindeligt flåtmiddel og engflåt kræver ikke nogen særlig indsats i forhold til almindelige skovflåter,

forklarer den danske biolog,

Skulle man alligevel finde en stor flåt med rygmærke i hundens pels, skal man dog ifølge Martin Sciuto ikke fortvivle.

Han oplyser, at flåten normalt skal sidde ret længe, før den overfører de farlige parasitter og at der faktisk kan gå op til et par døgn.

– Hvis man fjerner flåten indenfor et døgns tid, så skulle der heller ikke være nogen farer, fastslår Martin Sciuto, der oplyser KSL Consulting meget gerne høre om fund af engflåt i den danske natur.

KLIK og læs også:
Flåtbid fører til dødsfald blandt smittede

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »