Henning Kørvel, en af Danmarks absolut mest betydningsfulde jagtjournalister gennem alle tider, runder et skarpt hjørne …

Af Michael Sand

Henning Kørvel fylder 80 år. Dermed runder Danmarks måske mest betydningsfulde og aktive jagtjournalist gennem alle tider et skarpt hjørne. Et hjørne som for mange er forbundet med erkendelse af visse begrænsninger. Kun de færreste kan trods alt, hvad de kunne engang, når man runder 80 og ser tilbage på seks, syv årtier med jagt under ofte kolde og strabadserende forhold.

Men Kørvel er ikke, som folk er flest. Han driver stadig nogle af de mest fysisk krævende jagtformer. Godt nok er kravleprammen skiftet ud med en pram til trækjagt. Men strandjagt og de fysiske udfordringer, som  hører sig til, driver han stadig. Men han begynder først, når det begynder at blive koldt.

– Vi skal lidt hen på sæsonen, før der begynder at opstå et stabilt træk ved de holme, som jeg driver jagt ved.

Det fortalte han, da jeg ringede ham op for at ønske ham tillykke med den store dag.

Kendt af de fleste

Her på siden er Henning Kørvel kendt af de fleste, men det er han også hos læsere af de fleste andre medier, der beskæftiger sig med jagt.

I Danmarks Jægerforbunds medlemsblad Jæger var han i en årrække en af de mest produktive freelance journalister ligesom han var en nøgleaktør i den redaktion, der var tilknyttet den nu forgangne jagtforening Dansk Jagt, som Kørvel stadig har et bankende og blødende hjerte for.

Kørvels jagtinteresse er dog ikke kun rettet mod Danmark.

Medlemsbladet Trofæ, der er knyttet til Nordisk Safari Klub, var han således initiativtager til ligesom han i en periode fungererede som redaktør af samme blad, der har jagtrejser som omdrejningspunkt.

Det, som måske mere end noget andet, har gjort Kørvel kendt i det danske jagtmiljøer, er dog hans omfattende forfattervirksomhed.

Det vil her blive for omfattende at nævne alle de udgivelser, han står bag eller har medvirket i. Dog kommer man ikke uden om hans redaktør-rolle i Gyldendals ambitiøse Jagthåndbog eller den aktuelle Råvildt og råvildjagt, som dette forår udkom i syvende oplæg.

Det har ingen andre dansk jagtbogsforfatter opnået udover Boganis, (Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen) og dennes  ikoniske jagtbreve.

På spørgsmålet om hvilke jagtoplevelser, som han især vil se tilbage på, lader svaret vente lidt på sig …

– Det ved jeg … der har jo været en del, lyder det. Og det kan om ikke andet dem, som har besøgt hans trofæstue bekræfte. Der har virkelig været “en del”

Kørvel kommer dog efter lidt betænkning frem til, at en tur til Sverige med nedlæggelse af ikke mindre end tre elgtyre og en medaljebuk på samme tur, må høre til blandt de største …

Læs også:

HELD-DER-ALDRIG-GENTAGES/

– Det er der vist ikke mange, der får lov til at opleve, lyder det fra Henning Kørvel, der senere på året atter vender tilbage til hans andet hjemland, nemlig Spanien, som han har besøgt mere end 150 gange.

Også denne gang gælder det bjergjagt …

– Jeg håber, at nedlægge endnu en ibex, lyder det fra fødselsaren, som allerede har trofæer af ikke mindre end otte spanske stenbukke + et antal trofæbærende hundyr.

Men Kørvels indsats gennem tiden skal ikke vurderes på antallet af trofæer på hans væg og ej heller på antallet af nedlagt fuglevildt i hans jagtjorunal, som nærmer sig 20.000, men på de aftryk han sætter og satte i dansk jagtkultur.

KRONEN PÅ VÆRKET

 

Herfra et stor tillykke og en stor og taknemmelig tak for indsatsen for den danske såvel som for den internationale jagt. Det vi vi herfra betragte som dit mest betydningfulde trofæ.

Vil man vide mere om Henning Kørvel, har vi her på siden tagget stort set alt, hvad han gennem tiden har leveret til sidens læsere.

Klik på Henning Kørvel og dyk ned i den enorme samling af synspunkter, reportager og oplevelser fra Danmark og den store verden.

Læs også:

GULDHORN PÅ SPRING

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »