Svensk råbuk med en opsats – , som målt i kilo og gram – aldrig er set større kan være ny svensk CIC rekord 

Af Redaktionen 

Joacim Rickling nedlagde i nærheden af Uppsala d. 27. september 2020 en råbuk med en opsats, der meget vel kan være ny svensk rekord.  

Afkogt vejer bukkeopsatsen inklusiv kranie 1.108 gram

Og det er faktisk mere end den nuværende svenske rekord og tidligere verdensrekord fra Widtsköfle ved Skåne, som blev nedlagt den 29. august 1982

Det oplyser Jaktjournalen.se

Det er ikke første gang, at den svenske jæger skyder guldbuk og til det svenske jagtmedie udtaler han:

– Min guldbuk fra sidste år ligner nærmest ingenting ved siden af ​​dette kranium, siger Joacim.

Opsat skal først tørre

Endnu er det dog for tidligt at sige om der bliver tale om ny svensk rekord.

Først skal trofæet tørre jfr gældende regler udformet af CIC, men i slutningen af oktober 2020 vil det stå klart, om Sverige har fået en ny råbuk i toppen af de mange svenske guldbukke, der stadig imponerer alverdens bukkejægere ved dets størrelse.

LÆS OGSÅ:
BUKKEOPSATS: DANMARKSREKORD STILL GOING STRONG

Kendt i to år

Henrik Falk, jagtkonsulent og trofæopmåler i det svenske jægerforbund udtaler til Jaktjournalen, at der meget vel kan være tale om ny svensk rekord.

Joacim Rickling oplyser, at bukken blev nedlagt i Fiskbrunna på grænsen mellem Enköping og Håbo.

Men den store buk kom ikke ud af ingenting. Den store buk har været kendt i mindst to år, hvor den bl.a. er blevet filmet med med vildtkamera, når den opsøgte en saltsten.

LÆS OGSÅ: RÅBUK PÅ 200 CIC POINT: SÅDAN KAN DEN SE UD

Fik ikke skudt

En jagtkammerat til Joacim Rickling har tidligere haft den store råbuk for, men efter sigende blev han så fokuseret på de den store opsats, at han ikke fik trykket af, da han havde chancen.

D. 27. september overdrog jagtkammeraten dog muligheden til Joacim Rickling, der fortæller, at bukken kom for cirka et kvarter før det blev helt mørkt.

Det blev det sidste den gjorde – Sveriges måske største nedlagte råbuk nogensinde.

 


Joacim Rickling oplyser, at de beskyder deres bestand af råvildt selektivt og undlader at skyde de bukke, der tegner til at blive særlig stærke.

Den nedlagte rekordkandidat er således tidligere sat op som otte-ender, men da den blev nedlagt var der “kun” syv ender i toppen af det store trofæ (Ulige ottende)

Vægten på opsatsen kan blive afgørende

Når den svenske trofæopmåler mener, at der kan være tale om ny svensk rekord, begrunder han det med, at vægten er noget højere end den vægt, der blev konstateret, da den nuværende råbuk blev målt op.

Bukken fra Skåne vejede 970 gram. Bukken fra Enköping vejer 1.108 gram

Selv om bukken endnu kan tabe nogle få gram under tørringen inden den måles op i slutningen af oktober, er der næppe tvivl om, at bukken i det mindste på vægten vil overgå den nuværende rekord.

Bemærkes skal det, at man i Sverige anvendes vægtmetoden i kombination med vurdering af skønhed – længden, udlæg og symmetri etc. Det oplyser trofæopmåleren Henrik Falk.

SE LISTE OVER DANSKERNES STORE GULDBUKKE NEDLAGT I SVERIGE

CIC og SCI

I Danmark og flere ander europæiske lande anvender man også vægt, udlæg og skønhed etc – men opsatsens volume opnår man ved at se på hvor meget vand opsatsen fortrænger, når den sænkes i vand.

CIC er dog ikke de eneste, der opmåler bukkeopsatser. Også Safari Club International (SCI) har udviklet et system, der også gør det muligt at opmåle europæisk råvildt.

Øverst på denne liste optræder en dansk jæger med verdens største SCI opmålte råbuk.  En buk som også gør sig blandt de allerstørste CIC opmålte råbukke nogensinde. 

LÆS OGSÅ: HISTORIEN OM VERDENS STØRSTE RÅBUK

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »