Hvor vigtigt er det at holde styr på ræven, hvis man vil øge råvildtbestanden? Svensk professor sender klart signal på det spørgsmål

Af Redaktionen 30. januar 2022

Er det antallet af byttedyr, der regulerer antallet af rovdyr – eller forholder det sig omvendt.

Spørgsmålet er altid aktuelt, men har fået nyt liv efter bestanden af råvildt over de seneste år har udvist faldende tendens. Ikke kun i Danmark, men også i Sverige, hvor svensk professor virker klar i spyttet, når han blandt mange mulige årsager til råvildtbestandens udvikling, retter specifik fokus på regulering af ræv, hvis man ønsker at vende udviklingen.

LÆS OGSÅ:

RÆV ER NÆSTEN TRUET

Ifølge Petter Kjellander er der ikke noget vigtigere tiltag end at jage ræve, hvis man vil have mere råvildt på sit terræn. Det udtaler han til Svensk Jakt, hvor han i et interview lister forskellige mulige årsager til råvildtbestandens udvikling. 

Et af de spørgsmål, som det svenske medie tilkoblet det svenske jægerforbund, rejser overfor professoren lyder:

Hvor vigtigt er det at holde styr på ræven, hvis man vil øge råvildtbestanden?

– At holde styr på ræven er den vigtigste enkeltfaktor, hvis man vil have flere rådyr på sit terræn. Jeg kan tage et eksempel fra vores terræn i Bogesund, hvor vi denne forsommer sat sendere på 20 nyfødte rålam. 15 af dem blev til rævemad i løbet af få uger.

Professoren påpeger, at rævejagten i området i det seneste år har været forholdsvis beskeden. De tidligere år har rævejagt i området været væsentligt mere intensiv og det hævder han har vist sig ved lavere prædation på rålammene.

– I et forsøg i 2015 overlevede for eksempel 10 ud af 15 senderudstyrede rålam rævene på Bogesund.

Rævens jagt på de nysatte rålam ser dog ud til at afhænge af den biotop, som lammene sættes i.

LÆS OGSÅ:

REGLERNE FOR REGULERING AF RÆV

– Rævens prædation på rålam er lavere i skovområder, påpeger Petter Kjellander, der hævder, at ræven efter meget at dømme har nemmere ved at finde lammene i landbrugsområder. Han henviser til et forsøg på Grimsö, hvor kun ti procent af de rålam, der blev forsynet med sender, blev dræbt af ræve.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »